Teknologi interaksi baharu

Oleh Sim Y. H.

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 31 Ogos – Orang ramai kini menikmati satu lagi inovasi panggilan telefon yang dibawakan khusus oleh Telekom Brunei Berhad (TelBru) dengan pelancaran aplikasi mudah alih Cakapp, yang menumpukan pilihan membuat panggilan telefon pada kadar yang berpatutan bagi mereka yang kerap bergerak dalam atau luar negara.

Pelancaran aplikasi mudah alih ini merupakan satu lagi produk inovasi dalam barisan produk terkini yang ditawarkan oleh TelBru yang direka untuk merubah cara kita menggunakan serta berinteraksi dengan teknologi talian tetap telefon di mana ia bukan sahaja boleh dinikmati oleh pelanggan TelBru tetapi juga bukan pelanggan TelBru yang membolehkan mereka mengakses kadar panggilan domestik dan antarabangsa.

Perkara itu dinyatakan oleh Ketua Pegawai Eksekutif TelBru, David Holliday ketika berucap pada Pelancaran Aplikasi Mudah Alih TelBru, Cakapp yang berlangsung di Hotel Brunei, Bandar Seri Begawan, hari ini.

Menurutnya lagi, aplikasi itu menggabungkan kemajuan dalam kesalinghubungan data tanpa wayar dengan rangkaian teknologi gentian syarikat berkenaan yang terus berkembang untuk menghasilkan penyelesaian telefon yang membolehkan orang ramai membuat panggilan bila-bila masa dan di mana sahaja mereka berada.

David berkata bahawa ia mudah digunakan dan pada kadar yang mampu dimiliki, dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris serta 100 peratus hasil rekaan warga Brunei.

David Holliday menyempurnakan pelancaran aplikasi mudah alih TelBru terbaharu, Cakapp.
David Holliday bergambar ramai bersama pihak pengurusan TelBru dan kakitangan TelBru yang bertanggungjawab memajukan serta menghasilkan aplikasi Cakapp.
Salah seorang kakitangan TelBru menunjukkan pelbagai ciri-ciri menarik yang ada pada aplikasi Cakapp.

Beliau berkata, bagi pelanggan TelBru, mereka boleh memuat turun aplikasi itu melalui Apple iTunes atau Google Play dan kemudian dihubungkan dengan nombor telefon mudah alih mereka atau talian tetap, mendaftar di mana-mana cawangan TelBru untuk memastikan bahawa nombor talian tetap itu betul-betul kepunyaan pengguna dan setelah itu, mereka boleh menggunakannya bagi membuat panggilan.

Bagi mereka yang bukan pelanggan TelBru, mereka juga boleh mendapatkan akses kepada aplikasi itu di mana mereka boleh memuat turunnya melalui Apple iTunes atau Google Play, memasukkan kredit melalui kad gores TelBru atau kad kredit pengguna dan mereka boleh membuat panggilan kepada rakan-rakan dan keluarga mereka di seluruh dunia.

Aplikasi Cakapp mempunyai pelbagai ciri menarik termasuk keupayaan untuk membuat dan menerima panggilan tempatan serta antarabangsa, pek suara di mana ia merupakan pakej-pakej yang boleh dibeli oleh para pengguna pada kadar yang kompetitif dan harga promosi, panggilan kadar Cakapp yang membolehkan pengguna menikmati kadar pra bayar 098 atau panggilan bajet serta bagi pelanggan TelBru ia adalah lebih mudah di mana bayaran boleh dimasukkan dalam bil bulanan mereka.

David berkata lagi bahawa terdapat empat jenis Cakapp yang ditawarkan iaitu Cakapp Prime bagi pelanggan TelBru yang mempunyai talian tetap di mana talian tetap mereka boleh dihubungkan kepada aplikasi itu dan mereka boleh menerima panggilan dari talian tetap mereka terus ke telefon bimbit di mana sahaja mereka berada dengan percuma.

Cakapp Plus di mana pemegang akaun Cakapp Prime boleh melanggan nombor bagi menerima panggilan untuk tanggungan mereka seperti anak-anak, Go Lite merupakan pakej asas bagi bukan pelanggan TelBru untuk membuat panggilan dan GoXtra merupakan tambahan kepada Go Lite di mana pengguna boleh menerima panggilan masuk daripada bukan pelanggan TelBru.

Pada masa yang sama, David memberikan pujian dan menghargai usaha kumpulan anak Brunei yang berbakat menghasilkan aplikasi itu dengan dibimbing oleh pakar yang mempunyai pengalaman antarabangsa.

Beliau berharap para pemaju aplikasi berkenaan boleh memanfaatkan sepenuhnya pengalaman dan ilmu pengetahuan yang diperoleh mereka serta dapat digunakan bagi membangunkan lebih banyak projek pada masa akan datang bagi manfaat landskap digital Brunei.

David dalam ucapannya juga berkata bahawa sebagai pembekal telekomunikasi utama di Brunei, TelBru mempunyai tanggungjawab untuk mengembangkan bakat dan sumber manusia yang ada di mana kumpulan belia muda Brunei itu bersedia untuk terus menghasilkan pelbagai teknologi terkini sesuai landskap tempatan.

Aplikasi mudah alih Cakapp adalah berbeza daripada aplikasi mudah alih lain daripada Voice Over Internet Protocol (VoIP) di mana penerima panggilan tidak perlu untuk memuat turunkan aplikasi mudah alih itu bagi meningkatkan hubungan panggilan jelas dan ia boleh digunakan oleh pelanggan antarabangsa di mana sahaja di seluruh dunia asalkan mereka mempunyai hubungan melalui Internet.