Teknologi masa depan

VANCOUVER, 15 April – Ketua ahli sains Dolby Laboratories Poppy Crum memberitahu tentang akan tibanya satu masa apabila teknologi akan mampu menembusi orang tidak kira betapa bersungguh-sungguh mereka cuba menyembunyikan perasaan mereka.

Sensor bergabung dengan kecerdasan buatan boleh mendedahkan sama ada seseorang itu berdusta, tergila-gila akan seseorang, atau bersedia untuk melakukan keganasan, kata Crum pada Persidangan TED.

“Ia menandakan berakhirnya muka selamba,” kata Crum.

“Kami menyiarkan emosi kami. Kami akan lebih tahu sesama sendiri berbanding sebelumnya.”

Mata mendedahkan betapa sukar otak berfungsi, dan haba yang terpancar daripada kulit mengisyaratkan sama ada kami tertekan atau berasa romantik.

Poppy Crum semasa ditemu bual selepas berucap di Persidangan TED di Vancouver baru-baru ini mengenai teknologi masa depan yang akan mendedahkan perasaan tersembunyi atau penipuan. – AFP

Jumlah karbon dioksida yang dihembus keluar boleh mengisyaratkan betapa jengkelnya seseorang, atau jumlah orang yang berkumpul. Pernyataan mikro dan kimia dalam pernafasan mendedahkan perasaan.

Masa pertuturan seseorang boleh mendedahkan sama ada mereka menghadapi risiko dementia, diabetes, sklerosis berbilang atau gangguan bipolar, menurut ahli sains saraf.

Gelombang otak boleh menandakan sama ada tumpuan seseorang berada di tempat lain dalam sebuah bilik, tanpa mengira renungan mereka adalah pada individu di depan mereka.

Teknologi wujud untuk membawa petunjuk sedemikian dan bergabung dengan kecerdasan buatan yang boleh menganalisis pola dan faktor dalam konteks, boleh membesar-besarkan empati jika digunakan demi kebaikan atau membawa kepada penganiayaan sekiranya digunakan untuk menindas atau memanipulasi, kata Crum.

“Ia betul-betul menakutkan pada satu tahap, tetapi pada tahap lain, ia benar-benar berpengaruh,” kata Crum.

“Kami boleh merapatkan jurang emosi.”

Beliau memberikan contoh tentang seorang kaunselor sekolah tinggi yang berupaya memberitahu sama ada seorang pelajar yang nampak periang sedang menghadapi masalah, atau polis yang dapat tahu sama ada seseorang yang berkelakuan pelik mempunyai masalah kesihatan atau bersikap ganas.

Seseorang boleh mengelak daripada profil pengimbasan pada aplikasi temu janji dan sebaliknya mengimbas orang yang betul-betul berminat.

Artis boleh melihat reaksi emosi orang terhadap ciptaan mereka.

“Saya sedar ramai orang menghadapi masa yang sukar dengan orang yang berkongsi data kami, atau mengetahui sesuatu yang tidak ingin kami kongsi,” kata Crum. – AFP