Teknologi pengecaman wajah kurangkan risiko jangkitan

SANTIAGO – Di lombong tembaga di Chile, pekerja tempatan tidak lagi perlu mengimbas cap jari mereka untuk mendapatkan akses pada kemudahan di tengah wabak COVID-19. Sebaliknya, teknologi pengecaman wajah digunakan untuk mengurangkan risiko jangkitan akibat hubungan tidak langsung.

Berkat sokongan teknologi pengecaman wajah dari firma China berusia 19 tahun, Hikvision, yang ditubuhkan di bandar Hangzhou, timur China, Chile telah memasang lebih daripada 700 kamera termal untuk bandar-bandar, lombong-lombong dan hospital-hospital di ibu kota Santiago dan bahagian lain di negara itu.

Setakat ini, Chile telah mendaftarkan 319,493 kes COVID-19 di seluruh negara, dengan 7,069 kematian, menurut kementerian kesihatan negara itu. Dalam beberapa minggu terakhir, kementerian telah melaporkan peningkatan dalam upaya mereka untuk melawan pandemik di tengah penurunan kes baharu. Samuel Ramirez, pengarah Pengembangan Perniagaan di Hikvision Chile, mengatakan kepada media bahawa negara Amerika Selatan itu ingin melakukan semua yang mungkin untuk mempromosikan jarak sosial dan meminimumkan penyebaran virus sambil menjaga produktiviti selama wabak itu.

Oleh itu, Chile telah beralih ke penyelesaian yang dilihat dilaksanakan di China, Jepun, Korea Selatan dan negara-negara Asia yang lain, kata Ramirez, dan menambahkan bahawa itulah sebabnya teknologi pengecaman wajah Hikvision diperkenalkan ke Chile.

Menurut Ramirez, kamera termal yang dipasang dapat mengukur suhu hingga 30 orang sesaat untuk mengenal pasti kemungkinan jangkitan COVID-19, memberi amaran kepada individu dan membantu mencegah penyebaran penyakit.

“Kamera mempunyai kemampuan untuk mengenal pasti kawasan muka antara hidung dan bahagian atas dahi… melalui lensa thermometrik yang berfungsi bersama dengan lensa pengawasan video, semuanya ada pada kamera,” katanya.

Selain itu, kecerdasan buatan (AI) yang disertakan dalam sistem pengawasan dapat segera mengeluarkan peringatan ketika mengesan seseorang yang tidak memakai penutup mulut dan hidung, yang wajib dilakukan di Chile. – Xinhua

Gambar bertarikh 10 April 2019, menunjukkan seorang kakitangan Hikvision menunjukkan teropong kamera optik termal pada Persidangan dan Pameran Keselamatan Antarabangsa (ISC West) di Las Vegas, Amerika Syarikat. – Xinhua