Teknologi televisyen canggih ganti kemeriahan Sukan Olimpik

TOKYO – Peminat tidak dibenarkan di astaka stadium dan hanya beberapa media sahaja dibenarkan berada dalam stadium, maka apabila membuat liputan untuk acara Olimpik Tokyo, penyiar bergantung pada teknologi untuk memberikan pengalaman yang lebih jelas kepada penonton.

Selepas wabak koronavirus memaksa Sukan Olimpik ditunda selama satu tahun pada tahun 2020, banyak penyiar kembali mengatur semula rancangan mereka untuk membuat liputan.

Perkhidmatan Penyiaran Olimpik telah mengendalikan penggambaran dan penyiaran Sukan sejak 2008, tetapi tidak pernah berlaku seperti ini. “Komitmen utama selepas penundaan adalah kami tidak akan mengurangkan semua ruang skop yang kami lakukan,” kata Ketua Pegawai Eksekutif OBS, Yiannis Exarchos.

Sebenarnya, pasukan OBS menjangkakan merakam kira-kira 9,500 jam penggambaran Olimpik di Tokyo 2020, 30 peratus lebih banyak daripada di Olimpik Rio pada 2016.

Rakaman gambar tersebut akan diedarkan ke stesen televisyen di seluruh dunia yang mempunyai hak siaran.

Rie Yoshida memegang obor Olimpik semasa upacara menyalakan api obor Olimpik di Shinagawa Central Park di Tokyo kelmarin, menjelang Sukan Olimpik Tokyo 2020. – AFP
Gelanggang tinju dilihat di layar skrin di Kokugikan Arena di Tokyo, menjelang Sukan Olimpik Tokyo 2020. Penyiar Olimpik Tokyo bergantung pada teknologi untuk memberikan pengalaman sebenar kepada penonton. – AFP
Para wartawan memakai penutup mulut dan hidung sebagai langkah pencegahan terhadap COVID-19 duduk di belakang pelindung kaca di Pusat Akhbar Utama di Tokyo kelmarin. – AFP
Jurukamera memeriksa kameranya semasa acara judo dan karate di Sukan Olimpik Tokyo 2020 kelmarin. – AFP

Siaran Olimpik telah mencatat perkembangan besar sejak Sukan Olimpik pertama yang disiarkan di Berlin pada tahun 1936, apabila tiga kamera merakam gambar yang disiarkan kepada penonton yang berada beberapa kilometer jauhnya.

Penyiar sekarang menjanjikan penonton dengan pengalaman yang dipertingkatkan dengan pelbagai teknologi baharu.

Antaranya ialah 3D Athlete-Tracking, sistem yang digunakan oleh OBS yang mengambil gambar dari beberapa kamera dan menggabungkannya menggunakan kecerdasan buatan untuk menunjukkan aksi sukan dari setiap sudut.

“Contohnya, acara 100 meter … anda boleh kembali selepas beberapa saat dan mencipta semula keseluruhan perlumbaan dengan mengenal pasti puncak atau kelajuan yang berbeza,” kata Exarchos.

“Anda mula memahami bagaimana perlumbaan pantas seumpama itu dikendalikan sebenarnya,” katanya.

“Ia memberi warna tambahan untuk pengulas, tetapi terutama bagi penonton ia membantu untuk benar-benar memahami apa yang berlaku di sebalik persembahan luar biasa itu.”

Buat pertama kalinya, OBS akan merakamkan keseluruhan Sukan dalam definisi ultra tinggi (4K). Dan penonton Jepun dengan set televisyen terbaharu akan dapat menonton dalam definisi tinggi 8K. Penyiar nasional Jepun, NHK adalah peneraju dalam bidang itu dan akan menggunakan kamera yang baharu dibangunkan. “Salah satu kekuatan 8K adalah ia memaparkan perincian cara tubuh bergerak dalam perincian yang belum pernah berlaku sebelumnya di skrin,” kata Takayuki Yamashita, dari pusat penyelidikan teknologi NHK. Tetapi Laurent-Eric Le Lay, pengarah sukan untuk penyiar kebangsaan Perancis, France Televisions memberi amaran mengenai teknologi tersebut.

Inovasi Perancis Televisions untuk Sukan Olimpik termasuk kesan visual yang akan menjadikan studio kelihatan terapung di Teluk Tokyo.

“Kami mencipta gelembung kaca maya di mana penonton akan melihat bangunan paling indah di Tokyo. Terdapat banyak kerja yang terlibat dalam menghidupkan set ini.” Dan terdapat teknik khusus untuk mengganti kekurangan penonton di Sukan itu di mana penganjur telah melarang hampir semua peminat kerana peraturan anti-virus yang ketat.

OBS telah menggunakan rakaman dari Sukan sebelumnya untuk mewujudkan suara sekeliling yang disesuaikan dengan setiap sukan untuk digunakan semasa pertandingan. Atlet yang merasa kekurangan penonton juga akan dapat melihat peminat bersorak untuk mereka melalui skrin di tempat yang akan memaparkan video selfie yang dihantar dari seluruh dunia.

Dan sesetengahnya boleh bercakap dengan keluarga di skrin video pada akhir pertandingan, walaupun hanya selama 90 saat. Sementara video keluarga mereka yang bersorak disediakan, namun tidak adanya suara.

Langkah-langkah virus yang ketat telah memaksa banyak penyiar nasional untuk menghantar pasukan yang lebih kecil ke Jepun dan mengendalikan operasi teknikal di negara asalnya.

France Televisions telah mengurangkan pasukannya dari 210 di Rio kepada 180, sebahagiannya kerana penggunaan teknologi IP dan Cloud oleh OBS iaitu fail besar dikendalikan dari jauh. Namun sesetengah perkara, terutama wawancara atlet, tidak dapat dilakukan dari jauh, kata Le Lay.

“Saya rasa untuk penonton Perancis, penting untuk kita berada di stadium dan bukan di Paris berusaha untuk bercakap dengan atlet menerusi Skype.” Exarchos berkata teknologi hanya mampu melakukan setakat itu sahaja.

“Teknologi ini berfungsi untuk bercerita,” katanya.

“Kami suka teknologi dan kami suka sukan. Tetapi kami tidak mahu bersikap terbawa-bawa.” – AFP