Teknologi VR lengkapi pekerja dengan pengetahuan keselamatan

MARAN, MALAYSIA – Dikelilingi oleh ‘kepingan orkestra’ berdengung dari tapak pembinaan, bunyi kren yang beroperasi melantun lebih dekat dan dekat, apabila lengan jibnya terangkat ke udara mengangkat jeti, menimbulkan bayang-bayang pada platform ketika ia menghampiri aram-aram.

Dalam sekelip mata, ‘kemalangan’ yang dahsyat berlaku apabila jeti itu jatuh dan merempuh platform, dan awda jatuh dari ketinggian manakala aram-aram runtuh.

“Semak semula kemalangan itu atau ulang semula latihan?” arahan kemudian muncul di hadapan mata awda, menarik awda daripada senario maya yang menakutkan kembali kepada realiti.

Ini adalah petikan singkat pengalaman simulasi Realiti Maya (VR) di Pusat Latihan Keselamatan projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) Seksyen 6 tapak perkhemahan yang terletak di Maran, Pahang, semasa lawatan media.

“Awda boleh melakukan seribu kesilapan di sini, tanpa mengorbankan sebarang nyawa, tetapi di tapak kami tidak mengharapkan mereka (pekerja kami) melakukan sebarang kesilapan,” kata Mohd Salahuddin Yaakob, pengurus kesihatan, keselamatan dan alam sekitar untuk projek Seksyen 6 ECRL.

Seorang pekerja menunjukkan latihan simulasi Realiti Maya (VR) di Pusat Latihan Keselamatan projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) Seksyen 6 yang terletak di Maran, Pahang, Malaysia. – Xinhua
Kelihatan para pekerja melakukan tugas mereka di tapak pembinaan Jambatan 30. – Xinhua

Pada bulan Mac, China Communications Construction Company (CCCC), kontraktor utama ECRL, melancarkan Kempen Keselamatan 2021 untuk projek itu dan tidak lama lagi menubuhkan tiga pusat latihan keselamatan yang dilengkapi dengan gabungan latihan simulasi VR dan fizikal di Dungun, Kemaman dan Maran.

Kemudahan VR ialah teknologi baharu yang dibawa masuk oleh CCCC, bekerjasama dengan pemaju pihak ketiga, dan menyediakan hampir 100 kemungkinan situasi sebenar berbahaya di tapak digabungkan dengan teknologi 3D, dengan semakan terperinci bagi setiap punca kemalangan.

“Kami memilih bahaya yang paling kerap berlaku yang meliputi bekerja di kawasan yang tinggi, ruang terowong terkurung dan juga berhampiran atau di atas air, bertujuan untuk melatih pekerja projek ECRL bertindak balas terhadap pelbagai keadaan pembinaan yang komprehensif,” kata Saluhuddin kepada Xinhua.

Walaupun simulasi VR ditetapkan kepada dwibahasa, memberikan pilihan menggunakan bahasa Cina atau Inggeris untuk latihan keselamatan, CCCC masih memberi perhatian tambahan kepada butiran dengan menugaskan penterjemah untuk pekerja dari negara lain jika mereka tidak biasa dengan kedua-dua bahasa.

“Kami mahu melakukan bahagian kami dengan lebih baik, yakinlah bahasa tidak seharusnya menjadi penghalang kepada pekerja kami apabila ia melibatkan latihan keselamatan,” kata Mohamed Arif bin Hassan, pegawai kesihatan, keselamatan dan alam sekitar wilayah untuk Seksyen 6 projek ECRL .

Latihan keselamatan juga termasuk simulasi fizikal seperti pengalaman kemalangan topi keledar keselamatan, pengalaman terjatuh, pengalaman perlindungan abah-abah keselamatan dan sebagainya, menjadikan taklimat keselamatan satu sesi praktikal amali, untuk memastikan pekerja memperoleh pengetahuan keselamatan yang betul sebelum mereka mula bekerja di tapak.

Sehingga November 2021, kira-kira 350 pekerja dari Seksyen 6 telah menghadiri latihan keselamatan, dan lebih ramai lagi disasarkan untuk melengkapkan kursus simulasi latihan keselamatan sebaik sahaja wabak COVID-19 semakin berkurangan di Malaysia.

Salahuddin menjelaskan lagi, “Perkara yang paling pen-ting ialah kami mahu pekerja kami yakin bekerja dengan kami, mengetahui kami memberi tumpuan kepada keselamatan dan kesihatan mereka selain kemajuan.”

Projek ECRL telah mengekalkan sifar insiden Kecederaan Masa Kecederaan (LTI), dengan rekod 6.75 juta jam pekerja bekerja untuk tahun ini setakat Oktober 2021, menurut CCCC.

LTI ialah penunjuk penting yang berfungsi sebagai perwakilan asas keberkesanan prestasi keselamatan organisasi dalam projek pembinaan.

“Dengan mengekalkan sifar insiden LTI, kami berharap orang ramai mempunyai keyakinan terhadap projek ECRL, kerana mengetahui keselamatan orang ramai dan pekerja sentiasa menjadi keutamaan kami,” kata Salahuddin.

Kemajuan untuk projek ECRL mendahului garis masanya, kata CCCC. Projek kereta api mega ECRL berjalan dari hab pengangkutan terbesar Malaysia, Pelabuhan Klang dan bergerak merentasi semenanjung ke negeri Kelantan di timur laut Malaysia, yang dijangka dapat meningkatkan kesalinghubungan dan membawa pertumbuhan yang lebih seimbang kepada negara dengan menghubungkan wilayahnya yang kurang membangun di Pantai Timur ke pusat ekonomi di Pantai Barat setelah siap pada 2026. – Xinhua