Teladani akhlak Rasulullah

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 8 NOV – Bulan Rabiulawal merupakan bulan yang mencatatkan peristiwa penting dan sungguh bermakna bagi seluruh umat Islam kerana bulan inilah lahirnya junjungan besar Nabi Muhammad SAW dan kelahiran Baginda telah membawa sinar dan rahmat kepada seluruh alam.

“Kedatangan Baginda membawa sinar dan hidayah kepada sekalian manusia, menyuluh dan menerangi kehidupan manusia untuk sentiasa berada di landasan yang betul dan kehidupan yang benar dan penuh dengan keimanan dan ketakwaan kepada Allah.”

Khatib dalam khutbah Jumaat hari ini, menjelaskan, sebagai umat Islam antara cara untuk menzahirkan tanda kasih dan cinta kepada Rasulullah SAW itu adalah dengan mentaati segala suruhan dan meninggalkan segala larangan Baginda Rasulullah SAW.

Menurutnya lagi, dalam Al-Quran, Allah juga memerintahkan umat manusia untuk mentaati suruhan dan meninggalkan larangan rasul-Nya.

“Kedua, menghidupkan sunah Rasulullah SAW dengan berpegang teguh kepada ajaran Al-Quran dan juga sunah Baginda. Ketiga, memperbanyak ucapan selawat ke atas Rasulullah SAW dan keempat menedalani akhlak Baginda Rasulullah, sesungguhnya Rasulullah diutus menyempurnakan akhlak yang mulia,” tambah khatib.

Khatib seterusnya mengingatkan, apabila datang usia tua, semua kecantikan luaran itu tidak akan bermakna dan bertahan lama sedangkan kecantikan akhlak itu akan kekal dan sentiasa dikenang, walaupun sudah tiada lagi dan sehubungan itu, kita dianjurkan untuk mengikuti dan meneladani akhlak Rasulullah SAW kerana kehebatan akhlak Baginda itu tiada tandingannya.

Bukan setakat itu, jelas khatib, Baginda juga mentaati segala suruhan dan larangan Allah tanpa meninggalkan walau sedikit pun dari apa yang diperintahkan ke atas Baginda.

“Sudah sewajarnya akhlak Baginda itu dijadikan sebagai contoh dan teladan kepada umat Islam dalam menjalani dan mematuhi segala suruhan dan larangan Allah,” jelasnya.

Rasulullah SAW adalah Uswatun Hasanah iaitu contoh ikutan yang baik dalam semua aspek kehidupan seperti dari sudut ketaatan dan keimanan kepada Allah, kemasyarakatan dan pergaulan, akhlak dan sifat-sifat mulia, siasah pentadbiran dan sebagainya.

“Perlu diketahui antara akhlak Baginda Rasulullah SAW yang patut dicontohi dan diteladani ialah akhlak Baginda yang sentiasa jujur, amanah, menyampaikan benar, bijaksana dalam segala urusannya.

“Baginda juga seorang yang penyayang, sentiasa berbuat baik, menjaga rahsia, berlemah lembut, pemalu, pemaaf, menyeru kepada kebaikan mencegah kemungkaran, adil, ikhlas, berbaik sangka, qanaah iaitu berasa cukup, menjaga hubungan persaudaraan dan sebagainya,” jelas khatib.

Selain itu, antara sifat terpuji yang telah ditunjukkan Rasulullah yang patut dicontohi dan diteladani ialah Baginda merupakan seorang yang sangat penyabar, menahan diri daripada kesakitan dan penganiayaan kaum musyrikin pada awal permulaan dakwah Baginda.

Kedua, tambah beliau, sifat pemaaf, Rasulullah SAW bukanlah seorang pendendam dan Baginda tidak membalas walaupun dianiaya atau disakiti dan memaafkan orang yang telah menzalimi Baginda.

Ketiga, sifat syukur yang mana Rasulullah adalah seorang yang maksum iaitu terpelihara atau bebas dari berbuat dosa tetapi Baginda tetap juga beribadah dan sentiasa bersyukur kepada Allah.

Begitulah indahnya dan mulianya akhlak dan pekerti junjungan Rasulullah SAW dan selaku umat Islam mencontohi akhlak Baginda Rasulullah SAW dan mengamalkan dalam semua perkara dalam kehidupan.

“Janganlah ia sekadar menjadi bahan bacaan atau cerita saja tetapi ia hendaklah dihayati dan diamalkan supaya beroleh kebahagiaan dan keselamatan hidup di dunia dan akhirat,” tegas khatib.