Teleport lancar rangkaian kargo udara digital pertama di dunia

KUALA LUMPUR, 16 APRIL – Cabang logistik AirAsia, Teleport, hari ini melancarkan rangkaian kargo udara digital pertama di dunia, Freightchain yang beroperasi di lejer digital terbuka.

Ketua Pegawai Teknologi Freightchain, Vishal Batra berkata memanfaatkan 247 pesawat AirAsia untuk membawa muatan, penghantar atau pengendali perkhidmatan pengangkutan kini boleh menempah dan mengesahkan pesawat dengan serta-merta tanpa perlu melalui saluran pusat jualan atau e-mel yang memakan masa yang lama.

“Freighchain akan membantu pengirim dan pengendali perkhidmatan pengangkutan mereka untuk mengetahui semua rangkaian kargo tersedia yang dimiliki oleh syarikat penerbangan untuk keperluan rantaian bekalan mereka. Ia kemudiannya memudahkan tempahan atas permintaan dalam masa sebenar melalui bidaan yang dihantar dan disahkan di lejer digital terbuka,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata keadaan ketika ini yang belum pernah terjadi sebelum ini akibat penularan COVID-19 menyebabkan kargo udara menjadi lebih penting dalam memerangi pandemik tersebut.

“Perisian untuk melengkapkan dan mengesahkan kapasiti kargo udara secara mendadak dalam masa sebenar sangat penting untuk memastikan rantaian bekalan global agar bekalan dan peralatan perubatan yang menyelamatkan nyawa bergerak,” katanya.

“Perisian untuk membida dengan telus dan mengesahkan kapasiti kargo udara yang perlu dihantar segera dalam masa sebenar adalah penting untuk memastikan rantaian bekalan global untuk bekalan perubatan bagi menyelamatkan nyawa dan peralatan berjalan dengan lancar,” katanya.

Tempahan pertama menggunakan Freightchain berjaya dilakukan untuk menghantar kargo farmasi dari Bengaluru, India ke Ulan Bator, Mongolia.

Jadual perjalanan segera melalui Kuala Lumpur, Malaysia dan Seoul, Korea Selatan disahkan dalam masa sebenar dengan penerbangan dari tiga syarikat penerbangan berbeza melalui kontrak pintar di lejer digital terbuka.

“Oleh kerana tidak ada penerbangan terus dari Bengaluru ke Ulan Bator, pengirim harus bertanya secara manual mengenai penerbangan tersedia dengan banyak syarikat penerbangan dan ejen melalui panggilan telefon dan e-mel, proses yang sangat membosankan dan memakan masa yang lama.

“Freightchain mempermudah proses tempahan dan mengesahkan jadual perjalanan 10 kali lebih cepat untuk pengirim dengan mencari secara teratur laluan yang tersedia dengan penerbangan sambungan mengikut kemampuan pengirim dan memberi penjimatan kos yang besar kepada pengirim,” kata Vishal.

Beliau berkata bagi syarikat penerbangan, pemindahan penerbangan berdasarkan permintaan yang dinamik membantu meningkatkan penerbangan yang tidak digunakan.

Pengirim boleh melayari laman web, https://www.freightchain.world/ untuk maklumat lanjut. – Bernama