Teleskop James Webb memulakan perjalanan jutaan batu

KOUROU, 26 DIS – Teleskop angkasa lepas paling berkuasa di dunia kelmarin berlepas ke orbit, menuju ke tempat terpencil sejauh 1.5 juta kilometer dari bumi, selepas beberapa kelewatan disebabkan oleh masalah teknikal.

Teleskop Angkasa James Webb, dibangunkan dengan harga berbilion dolar, meninggalkan bumi dalam roket Ariane 5 dari Pusat Angksa Kourou di Guiana Perancis.

“Hari yang menakjubkan. Ia benar-benar Krismas,” kata Thomas Zurbuchen, ketua misi saintifik NASA, yang bersama-sama dengan agensi angkasa Eropah dan Kanada, ESA dan ACS, membina teleskop itu.

Ketua ESA, Josef Aschbacher berkata dia ‘sangat gembira untuk mengumumkan bahawa kami telah menghantar kapal angkasa ke orbit dengan sangat tepat dan Ariane 5 berlepas dengan sangat baik.’

Ini penting kerana menghantar kapal angkasa di orbit membantu menjimatkan bahan api yang diperlukan teleskop untuk sampai ke destinasi terakhirnya dan berfungsi dengan baik selepas itu.Ia dijangka mengambil masa sebulan untuk sampai ke destinasi terpencil itu.

Ia bersedia untuk memancarkan petunjuk baharu yang akan membantu para saintis memahami lebih lanjut tentang asal-usul alam dan planet seperti bumi di luar sistem suria.

Diberi nama sempena bekas pengaran NASA, Webb mengikut jejak seorang legenda, iaitu Hubble tetapi berhasrat untuk menunjukkan kepada manusia rupa alam semesta lebih dekat dengan kelahirannya hampir 14 bilion tahun yang lalu.

Bercakap di media sosial, pengasas bersama projek Webb John Mather menyifatkan sensitiviti teleskop sebagai tidak pernah berlaku sebelum ini.– AFP

Roket Ariane 5 dengan Teleskop Angkasa James Webb NASA di atas kapal telah berlepas dari pad pelancaran, di Pelabuhan Angkasa Eropah, Pusat Angkasa Guiana di Kourou, Guiana Perancis kelmarin. – AFP