Friday, December 8, 2023
24.5 C
Brunei

  -

  Teluk Ha Long antara sepuluh destinasi terbaik di dunia

  HANOI – Tapak warisan UNESCO Teluk Ha Long di wilayah utara Quang Ninh ialah salah satu tempat paling indah di dunia untuk ditambahkan pada senarai mana-mana pengembara pada tahun 2022, menurut penerbitan pengembaraan Kanada, The Travel.

  Terletak di timur laut Vietnam, teluk ini telah menarik pengunjung dari jauh kerana ia adalah lokasi kepada lebih 1,600 menara batu kapur dan pulau kecil yang diliputi pokok tropika. Kebanyakan pulau tidak berpenghuni dan tidak terjejas oleh manusia.

  The Travel mencadangkan cara terbaik untuk menikmati landskap yang diselubungi kabus ini adalah dengan menaiki bot dan belayar melalui keindahan pemandangan yang luar biasa.

  “Pengunjung boleh turun untuk menerokai pelbagai formasi gua di seberang teluk, termasuk Gua Thien Cung dan Sung Sot (Surprise Cave), yang memberi laluan kepada pemandangan air yang mengagumkan,” kata majalah itu.

  Teluk Ha Long ialah satu-satunya daripada dua wakil Asia Tenggara yang tersenarai bersama kompleks kuil Angkor Wat Kemboja.

  Teluk Ha Long terletak di timur laut Vietnam, iaitu rumah kepada lebih 1,600 menara batu kapur dan pulau kecil yang diliputi pokok tropika. – ANN/VNS

  Mendahului senarai The Travel bagi 10 tempat terindah di seluruh dunia pada tahun 2022 ialah Taman Negara Zhangjiajie di China.

  “Taman negara seluas 200 batu persegi ini mempunyai ratusan tiang batu pasir yang menjulang tinggi.

  “Kawasan itu sering dilitupi awan rendah, menjadikan tiang kelihatan terapung dari kabut, mencipta pemandangan yang kelihatan terlalu indah,” menurut artikel majalah itu.

  Destinasi lain dalam senarai ialah Venice (Itali), Taman Negara Yellowstone (AS), Angkor Wat (Kemboja), Santorini (Greece), Salar de Uyuni (Bolivia), Patagonia (Chile), Bora Bora (Polinesia Perancis), dan Taman Negara Banff (Kanada).

  Pada bulan Mac, The Travel telah menamakan Teluk Ha Long Vietnam antara 10 tempat teratas di Asia yang pengembara mesti lawati sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup mereka.

  Pada tahun 2019, teluk itu tlah disenaraikan oleh majalah pelancongan British Rough Guides sebagai salah satu daripada 10 tapak UNESCO terbaik di Asia.

  Destinasi pelancongan popular di Wilayah Quang Ninh ini, dua jam dari Hanoi, telah dinamakan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO pada tahun 1994 dan telah diiktiraf untuk nilai geologi dan geomorfologi yang luar biasa oleh Jawatankuasa Warisan Dunia pada tahun 2000.

  Sejak awal tahun ini, hampir 1.5 juta pelancong telah pergi ke Teluk Ha Long. – ANN/VNS

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Undang-undang pilihan raya Hong Kong baharu tipiskan kumpulan calon

  HONG KONG, 8 DIS - Salah seorang ahli majlis pro-demokrasi Hong Kong yang paling lama berkhidmat menganjurkan parti perpisahan dengan penduduknya pada akhir Disember....

  5 maut dalam kebakaran