Tuesday, December 5, 2023
23.1 C
Brunei

  -

  Teman setia: Hidup bersama telefon bimbit

  Gambar ANN/The Straits

  SINGAPURA – Kita makan bersama mereka. Kita tidur dengan mereka. Kita membawanya ke mana sahaja kita pergi, dan menyemaknya banyak kali sehari.

  Ketika dunia meraikan ulang tahun ke-50 telefon bimbit, The Straits Times melihat kegilaan penduduk Singapura dengan peranti ini.

  Pada 3 April 1973, seorang jurutera di syarikat telekomunikasi Amerika Syarikat (AS) Motorola berdiri di 6th Avenue New York dan membuat panggilan telefon mudah alih pertama di dunia pada prototaip, digelar DynaTAC.

  “Saya memanggil kamu dari telefon bimbit – telefon bimbit yang sebenar, dipegang tangan, mudah alih,” kata Martin Cooper kepada jurutera pesaing Joel Engel, yang sedang mengusahakan projek serupa di AT&T’s Bell Labs.

  Daripada panggilan telefon mudah alih pertama di dunia, Motorola mengambil masa 10 tahun lagi untuk melancarkan telefon mudah alih itu secara komersial. Digelar bata, DynaTAC 8000X berukuran kira-kira 33sm, 4.5sm dan 9sm, dan mempunyai berat sekilogram merupakan telefon mudah alih pertama.

  Pegawai telekom Yen Ee Wen memegang telefon bata dalam gambar yang diambil pada 15 Ogos 1988.
  Telefon DynaTAC 8000X – telefon bimbit pertama yang diperoleh secara komersial pada 1983.
  Orang awam tidak melepaskan peluang berswafoto bersama arnab di Resorts World Sentosa.
  Menggunakan telefon bimbit di balai pelepasan Terminal 2 Lapangan Terbang Changi dan di Kelab Komuniti Jalan Besar.
  Pekerja migran dan pembantu rumah bersantai di taman permainan berdekatan Perpustakaan Jurong.
  Orang muda dan tua menggunakan telefon bimbit untuk hiburan dan komunikasi di stesen MRT City Hall.
  Pelawat mengambil gambar secara kreatif di Merlion Park.

  Namun panggilan telefon bimbit pertama dibuat di Singapura hanya pada Ogos 1988.

  Menurut lelaki yang mencipta telefon bimbit itu 50 tahun lalu, masalah telefon bimbit ialah orang memandangnya dengan amat kerap.

  Cooper digelar ‘bapa telefon bimbit’ menggunakan iPhonenya kebanyakannya untuk bercakap dengan orang.

  Walaupun telefon pintar meningkatkan kesalinghubungan dan produktiviti, ia juga boleh membawa kepada ketagihan dan pengasingan sosial.

  Komputer mini berkuasa yang terdapat dalam semua poket kita hari ini telah dihasilkan oleh inovasi selama setengah abad, dan terdapat lebih banyak langganan telefon bimbit di dunia hari ini berbanding orang ramai.

  Ketibaan telefon bimbit menandakan zaman baharu mobiliti. Dengan keupayaan yang jauh melebihi panggilan dan teks asas, telefon pintar telah mengubah cara orang berinteraksi dan hidup.

  Orang ramai bergantung pada telefon mereka untuk menghantar e-mel, menggunakan media sosial, merakamkan gambar, membeli-belah, bermain permainan, mendengar muzik dan banyak lagi.

  The Straits Times melihat pada pengaruh telefon bimbit dalam kehidupan seharian kita.
  Gambar-gambar menunjukkan antara aktiviti yang dibuat oleh penduduk Singapura dengan telefon bimbit mereka, antaranya ialah menelefon rakan, merakam swafoto, membaca e-buku, bekerja dan sebagainya. – ANN/The Straits Times

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Hujan lebat landa selatan India

  INDIA, 4 DIS – Hujan lebat melanda bandar Chennai di selatan India hari ini dan dijangka akan berlaku ribut. Ribut Michaung dijangka melanda pantai...