Monday, June 24, 2024
27.3 C
Brunei

  -

  Tembakan amaran dilepaskan setelah tentera Korea Utara menyeberang sempadan

  SEOUL, 11 JUN – Askar Korea Selatan melepaskan tembakan amaran selepas tentera Korea Utara melanggar peraturan sempadan darat awal minggu ini, kata tentera Korea Selatan pada hari ini, di tengah-tengah permusuhan yang memuncak antara pihak musuh berhubung pelancaran belon pembawa sampah di Utara baru-baru ini.

  Beberapa askar Korea Utara yang terlibat dalam kerja yang tidak ditentukan di sebelah utara sempadan secara ringkas menyeberangi garisan persempadanan tentera pada hari Ahad, kata Ketua Turus Bersama Korea Selatan.

  Askar Korea Utara itu segera kembali ke wilayah mereka selepas tentera Korea Selatan melepaskan tembakan amaran dan mengeluarkan siaran amaran, kata Ketua Turus Bersama. Ia berkata Korea Utara tidak melakukan sebarang aktiviti lain yang mencurigakan.

  Tentera Korea Selatan telah menilai bahawa askar Korea Utara nampaknya tidak sengaja menyeberangi sempadan kerana tapak itu adalah kawasan berhutan dan papan tanda Garis Sempadan Tentera (MDL) di sana tidak kelihatan dengan jelas, kata jurucakap Ketua Staf Bersama Lee Sung Joon kepada pemberita.

  Sempadan darat yang dipenuhi lombong Korea adalah sempadan paling lengkap bersenjata di dunia, dengan ratusan ribu tentera tempur berhadapan antara satu sama lain. Ia adalah warisan Perang Korea 1950-53, yang berakhir dengan gencatan senjata, bukan perjanjian damai.

  Pada hari Ahad, Korea Selatan menyambung semula siaran propaganda anti-Pyongyang dari pembesar suara sempadannya sebagai tindak balas kepada pelancaran belon yang membawa baja dan sampah merentasi sempadan baru-baru ini. Korea Selatan berkata Korea Utara telah memasang pembesar suara sempadannya sendiri sebagai tindak balas tetapi masih belum menghidupkannya lagi. – AP

  Askar tentera Korea Selatan meronda di sepanjang pagar kawat berduri di Paju, Korea Selatan, berhampiran sempadan dengan Korea Utara, pada 23 April 2024. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korban arak beracun meningkat kepada 53 orang

  INDIA, 23 JUN – Angka kematian akibat arak haram beracun di India telah meningkat kepada 53 orang, lapor media hari ini, apabila lebih ramai...