Tuesday, March 21, 2023
21.2 C
Brunei

-

Temui wanita Singapura yang menyasarkan kegemilangan tinju

SINGAPURA – Dua kali seminggu di sudut Dewan Sukan Bedok, 18 peninju wanita berkumpul selama 75 minit untuk latihan intensif.

Bermula daripada pelajar berusia 16 tahun hingga pengarah strategi berusia 35 tahun, mereka adalah sebahagian daripada Pasukan Pembangunan Tinju Wanita Singapura.

Sambil wanita itu melakukan latihan gerak kaki yang kompleks dengan pukulan dan hantaran silang, bekas peninju negara Leona Hui melihat sekali-sekala, dan kadangkala ikut serta sebagai rakan sparring atau mengulas tentang teknik mereka.

Pada awal 2020, Hui, 36, yang bekerja sebagai pengurus acara dan jurulatih tinju, ingin memulakan saluran kasual untuk peninju wanita dari pelbagai gim untuk berkumpul berlatih dan bertemu secara ad-hoc.

Panggilan terbuka membawa kepada kehadiran yang baik kira-kira 20 wanita, dan selepas dua sesi, Singapura dalam perintah berkurung berikutan COVID dan program itu ditangguhkan seketika.

Muhamad Ridhwan Ahmad membantu membetulkan penutup kepala salah seorang peninju. – ANN/The Strait Times

Pada September 2021, Hui memulakan semula program, dan selepas kehadiran 40 peserta yang untuk sesi latihan bersama bekas peninju negara Muhamad Ridhwan Ahmad, beliau memutuskan untuk mengambil program itu selangkah lebih jauh untuk mewujudkan pasukan pembangunan untuk peninju wanita tempatan.

Ideanya berpunca daripada pengalaman bertahun-tahun sebagai atlet, apabila dia tidak mempunyai golongan wanita atau kumpulan sokongan dalam industri yang diceburinya untuk sokongan mental dan emosi dalam dunia tinju kompetitif yang didominasi lelaki.

Ridhwan secara rasmi menyertai sebagai jurulatih mereka dan Persekutuan Tinju Singapura menerima pakai program mereka pada penghujung 2021 selepas ia mula mengambil momentum, membantu dengan promosi dan pembiayaan beberapa aspek latihan.

Kekurangan peluang untuk bertanding dengan kumpulan peninju yang pelbagai juga merupakan sesuatu yang Hui mahu tangani semasa mencipta pasukan. Bersama gim Ridhwan, Legends Fight Sport, beliau memegang kejuaraan tinju wanita pertama dan satu-satunya di Singapura, yang dipanggil Kejohanan Tinju Wanita Legacy, yang disertai atlet dari Australia, Indonesia dan Malaysia untuk bersaing dengan wanita dari pasukan pembangunan.

Dedikasi Hui kepada pasukan itu meyakinkan Ridhwan untuk menyertai projek itu pada mulanya.

Kebanyakan peninju dalam program ini mengimbangi pekerjaan sepenuh masa atau pengajian sepenuh masa dengan sesi latihan.

Matlamat segera pasukan pembangunan adalah untuk meningkatkan taraf tinju wanita di Singapura dan akhirnya membawa kembali emas Sukan Sea pertama negara, satu pencapaian yang belum dicapai oleh pasukan lelaki setakat ini.

Hui dan Ridhwan terus memerhatikan bakat dan telah menganjurkan edisi kedua Kejohanan Tinju Wanita Legacy, yang berlangsung di Wisma Geylang Serai pada 26 November lalu. – ANN/The Strait Times

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kishida umum rancangan Indo-Pasifik baharu di India

NEW DELHI, 20 MAC - Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida hari ini menjemput rakan sejawatannya dari India, Narendra Modi untuk menghadiri sidang kemuncak negara-negara...
- Advertisment -