Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Tenaga solar ‘Sinari’ kehidupan di Pulau Banggi

  Oleh Emin Madi – 

  KUDAT – Kehidupan kira-kira 700 penduduk daripada komuniti Bajau Ubian di tiga perkampungan di Pulau Banggi di Sabah, Malaysia, bukan sahaja lebih ‘cerah’ malah lebih ceria, dengan pemasangan sistem tenaga berkuasa solar di rumah mereka. 

  Jika sebelum ini penduduk bergantung kepada sinar malap pelita atau lampu minyak tanah serta penjana diesel untuk elektrik, kini mereka menikmati cahaya lampu daripada tenaga solar yang lebih terang dan cekap.

  Suasana malam yang sebelum ini bingit dengan bunyi generator kini diganti dengan suara gelak tawa dan sembang ria penduduk kampung.

  Mereka yang kebanyakannya bekerja sebagai nelayan tradisional juga tidak perlu lagi mengeluarkan belanja tinggi untuk kos penyelenggaraan penjana elektrik diesel dan bahan api.

  Sistem tersebut yang dibiayai Petronas, dipasang oleh anak syarikatnya Petronas Floating LNG (PFLNG), di 140 rumah di Kampung Dogoton, Kampung Semayan dan Kampung Rahmat, terletak di hujung utara Banggi, yang juga merupakan pulau terbesar di negara ini.

  Pemandangan indah dari persisir bandar Kudat dan suasana luar bandar yang tenang antara punca bandar ini menjadi lokasi yang wajib dikunjungi ketika melawat ke negeri Sabah sebelum ke Tanjung Simpang Mengayau yang merupakan bahagian paling Utara pulau Borneo. – Gambar Bernama
  Sistem tenaga berkuasa solar dipasang di salah sebuah rumah di Kampung Rahmat, Pulau Banggi Kudat. Sistem tersebut yang dibiayai Petronas, dipasang oleh anak syarikatnya Petronas Floating LNG (PFLNG) di 140 rumah di Kampung Dogoton, Kampung Semayan dan Kampung Rahmat, terletak di hujung utara Banggi, yang juga merupakan pulau terbesar di Malaysia ini. – Gambar Bernama
  Kehidupan penduduk pada waktu malam sebelum ini hanya bergantung kepada sinar malap pelita atau lampu minyak tanah di Kampung Semayan. – Gambar Bernama
  Sekumpulan anak-anak Bajau Ubian bermain di atas dahan pokok kayu yang kering di tepi laut dekat Kampung Sibugah Pulau Pulau Banggi. Ketika kanak-kanak sebaya dengan mereka leka dengan permainan gajet moden, kehidupan kanak-kanak di sini indah dengan cara tersendiri apabila dapat bermain tepi laut serta di bawah rumah mereka. – Gambar Bernama
  Seorang nelayan, Negara bin Yusof menjemur sotong kering di Kampung Sibogoh Pulau Banggi. Kampung Sibogoh terletak dua jam perjalanan dengan menaiki bot dari Pekan Kudat. Kira-kira 400 penduduk di kampung ini bergantung dengan hasil ikan kering dan sotong kering sebagai pendapatan utama. Kebiasaannya mereka menjual sotong kering dengan RM60 sekilogram. – Gambar Bernama

  Baru-baru ini, sekumpulan wartawan termasuk penulis menghabiskan dua hari di pulau berkenaan bagi menyaksikan pemasangan sistem tersebut dan kami turut merasai betapa gembiranya penduduk apabila mereka menghidupkan lampu berkuasa solar di rumah masing-masing untuk kali pertama.

  PFLNG memulakan inisiatif tenaga bersih itu Februari lepas dengan pemasangan sistem solar berkenaan di dewan surau di ketiga-tiga kampung tersebut.

  Frigie Matibol, 30, guru di Sekolah Kebangsaan Semayan, berkata pemasangan sistem itu akan memberi impak positif kepada pelajar dari segi prestasi akademik kerana mereka kini boleh melakukan ulang kaji di rumah untuk jangka masa yang lebih lama, di bawah cahaya lampu berkuasa solar.

  “Dengan lampu berkuasa solar mereka boleh belajar pada waktu malam tanpa bergantung pada pelita,” kata Frigie yang mengajar bahasa Melayu di sekolah pedalaman itu sejak tujuh tahun lepas.

  Sambil bersantai di bawah teduhan pohon mangga di halaman rumah kayunya di Kampung Rahmat, nelayan warga emas berusia 65 tahun, Abirul Bakir tersenyum apabila beliau bercerita tentang sistem solar yang dipasang di rumahnya.

  “Saya sangat bersyukur kerana Petronas membantu kami membekalkan kemudahan sistem solar secara percuma. 

  Saya hanya seorang nelayan biasa yang tidak mempunyai punca pendapatan tetap, jadi pemberian solar ini boleh meringankan sedikit bebanan hidup kami,” kata Abirul.

  Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif PFLNG Azrul Roshazli berkata sebagai warga korporat yang bertanggungjawab dan rakan kongsi penyelesaian tenaga lebih bersih progresif, Petronas terus komited untuk menambah baik kehidupan komuniti di kawasan ia beroperasi. 

  Program impak sosial Petronas “Uplifting Lives Rays of Hope” (Sinar Harapan) bertujuan membantu komuniti pedalaman mendapatkan akses kepada tenaga rendah karbon.

  Pemasangan sistem tersebut di ketiga-tiga perkampungan selesai lebih awal daripada yang dijadualkan iaitu bulan depan, sekali gus memberi manfaat kepada komuniti terbabit.

  Pulau Banggi ialah sebahagian daripada Taman Tun Mustapha yang merupakan kawasan perlindungan marin dan taman pelbagai guna terbesar di Malaysia.

  Perjalanan ke pulau itu mengambil masa lebih kurang satu jam dengan menaiki bot dari Kudat yang terletak kira-kira 190 kilometer dari ibu negeri Sabah, Kota Kinabalu. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Iran ketatkan kawalan ke atas sekolah antarabangsa

  TEHRAN, 4 OKT - Ia merupakan permulaan penggal baharu di Iran tetapi tahun ini ia menyayat hati bagi pelajar di sekolah antarabangsa selepas keputusan...