Tencent beli aset khidmat penstriman iflix

KUALA LUMPUR, 25 JUN – Syarikat gergasi internet China, Tencent berkata hari ini ia telah membeli beberapa aset dalam perkhidmatan penstriman Asia, iflix, dalam pengembangluasan besar bagi kehadiran video onlinenya di rantau itu.

Firma-firma Barat diketuai oleh Netflix telah menguasai penstriman global namun syarikat-syarikat dari ekonomi nombor kedua dunia itu telah mengambil langkah tentatif di luar pasaran tempatan mereka baru-baru ini.

Tencent berkata ia telah membeli ‘kandungan, teknologi dan sumber’ dari iflix yang beribu pejabat di Malaysia, yang beroperasi dalam 13 pasaran di Asia Tenggara dan Selatan.

“Perkara ini sejajar dengan strategi kami untuk mengembangkan platform penstriman antarabangsa kami, WeTV, di seluruh Asia Tenggara dan menyediakan pengguna dengan kandungan berkualiti tinggi tempatan dan antarabangsa,” menurut kenyataan syarikat itu.

Syarikat itu tidak mendedahkan nilai perjanjian itu namun outlet hiburan, Variety berkata ia bernilai ‘puluhan juta dolar’, memetik sumber serupa dengan persetujuan.

Pelbagai jenis kandungan terdapat di iflix termasuk rancangan asal yang dihidangkan untuk penonton tempatan. Ia memberi secara percuma beberapa kandungan sambil menghasilkan wang daripada pengiklanan, di samping menawarkan perkhidmatan premium menerusi langganan.

Syarikat itu yang dilancarkan pada 2015, dilaporkan sedia untuk memiliki IPO di Australia namun membatalkan rancangan itu selepas pandemik koronavirus mencetuskan pergolakan dalam pasaran saham di seluruh dunia.

Ia kemudian terpaksa mencari bidaan daripada syarikat-syarikat lain, lapor Variety. – AFP