Tencent, Nintendo lancar konsol Switch

SHANGHAI, 4 DIS – Syarikat gergasi internet China Tencent dan syarikat permainan Nintendo hari ini mengumumkan rancangan untuk melancarkan konsol Switch popular syarikat Jepun di China mulai minggu depan. Jangkaan pelancaran konsol dalam pasaran permainan terbesar dunia telah membantu menaikkan harga saham Nintendo pada tahun ini.

Konsol itu akan dijual di China dari 10 Disember dengan harga 2,099 yuan, kata syarikat pada majlis pelancaran di Shanghai.

“Nintendo telah lama berharap membekalkan permainan dan hiburan Nintendo kepada pengguna China, dan sekarang impian ini telah menjadi kenyataan,” kata Shigeru Miyamoto, pencipta permainan ‘Super Mario Bros’ dan ‘Donkey Kong’, dalam satu mesej video.

Nintendo berkata pada awal tahun ini bahawa ia sedang bekerjasama dengan Tencent, syarikat permainan video online terkenal di China serta aplikasi pesanan lain, untuk melancarkan Switch di China.

Konsol Switch telah menjadi amat popular, dibantu oleh pengeluaran judul keluarga yang telah diterima baik oleh pengkritik dan pemain.

Konsol itu akan datang bersama ‘Edisi Deluxe New Super Mario Bros’ yang dipasang lebih awal, dengan ‘Mario Kart 8 Edisi Deluxe’ dan ‘Super Mario Odyssey’ juga boleh diperoleh tidak lama lagi, kata pegawai syarikat.

Tencent menambah ia akan berusaha untuk ‘memperkaya produk permainan konsol, termasuk tajuk yang dikeluarkan oleh syarikat China, dan sehingga 29 permainan akan ditawarkan di Switch pada 2020.’ – AFP