Sunday, December 4, 2022
25.9 C
Brunei

-

Tentera AS beri sokongan IS diberkas

LOS ANGELES, 11 Julai – Ikaika Erik Kang, askar aktif berusia 34 tahun, ditahan kerana didakwa cuba memberikan sokongan dan latihan material kepada kumpulan pengganas negara Islam (IS), FBI berkata hari ini.

Menurut laman web Hawaii News Now, agen khas FBI dan SWAT menahan suspek Sabtu malam di apartmennya di Honolulu, ibukota negara Hawaii.

Kang, yang bekerja sebagai pengendali trafik udara dengan tentera, ditugaskan ke Divisyen Infantri ke-25, yang berpangkalan di Schofield Barracks di daerah Honolulu. Dia ditugaskan ke Iraq pada tahun 2010, dan berkhidmat di Afghanistan pada tahun 2014.

Pegawai berkata sepanjang karier tenteranya, beliau menerima anugerah sebanyak 10 kali, termasuk Pingat Komendasi Angkatan Darat, Pingat Pencapaian Tentera, Pingat Perkhidmatan Memerangi Keganasan dan Tingkah Laku Baik Tentera (Anugerah ke-4).

Aduan jenayah yang difailkan di mahkamah persekutuan mendakwa bahawa Kang bersumpah setia kepada ISIS, dan cuba menyediakan dokumen dan latihan ketenteraan kepada organisasi pengganas, kata laporan itu.

Ejen Khas Honolulu FBI di Charge Paul D. Delacourt dipetik oleh laman web berita itu mengatakan bahawa pihak berkuasa percaya Kang adalah seorang ‘pelaku tunggal’ dan tidak mempunyai hubungan dengan orang lain yang boleh memberikan ancaman kepada Hawaii.

“Kang telah disiasat oleh Angkatan Tentera A.S. dan FBI selama lebih setahun,” kata Delacourt. “Aset FBI dan sumber penyiasatan Angkatan Darat terus disebarkan untuk memastikan keselamatan orang awam sepanjang siasatan ini dan akhirnya membawa kepada penangkapan Kang.”

Kang dijadual membuat penampilan pertamanya di mahkamah persekutuan di Honolulu pada petang Isnin. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China longgarkan lagi peraturan COVID

BEIJING, 2 DIS – Bandar di seluruh China membatalkan arahan sekatan COVID hari ini dengan melonggarkan peraturan ujian dan kuarantin susulan protes di seluruh...
- Advertisment -