Tentera British bantu krisis minyak

LONDON, 4 OKT – Tentera British mula menghantar minyak ke stesen petrol pada hari ini, selepas terdapat kekurangan pemandu lori tangki disebabkan pembelian panik oleh pemandu motor dan pam yang kosong.

Tentera dalam pakaian samaran dilihat di Depot Minyak Buncefield di Hemel Hempstead 32km di utara London selepas tentera dikerahkan untuk bersedia minggu lepas.

Kira-kira 200 anggota tentera, separuh daripadanya menjadi pemandu, mengambil bahagian dalam Operasi Escalin untuk mengatasi kekurangan minyak di London dan tenggara England yang paling terjejas oleh operasi pam.

Persatuan Peruncit Petrol (PRA), yang mewakili 65 peratus daripada 8,380 jumlah pengadilan bebas Britain, menyambut baik bantuan daripada tentera.

Bagaimanapun, tentera hanya akan memberi kesan yang terhad sahaja.

Gambar sebuah lori tangki yang di isikan dengan minyak mentah di kilang penapisan minyak Hamble pada 4 Okt, 2021. – AFP

Satu dari lima stesen minyak di London dan tenggara England telah kehabisan minyak, manakala krisis di seluruh negara ‘hampir selesai’, kata pengerusi PRA, Brian Madderson.

Jalan raya Britain telah dipenuhi dengan pemandu kereta yang berbaris di stesen petrol selama lebih dari dua minggu.

Kekecewaan di antara orang ramai telah meningkat menjadi kemarahan dan kekerasan telah berlaku di beberapa tempat antara pemandu kenderaan yang ingin mengisi, termasuk dengan menggunakan tong minyak petrol dan air botol yang kosong.

Pengkritik menyalahkan keadaan itu itu terhadap dasar Brexit Britain dari Kesatuan Eropah, koronavirus dan kekurangan perancangan kerajaan untuk menggantikan ribuan pemandu asing yang telah meninggalkan negara tersebut.

Bagaimanapun, Perdana Menteri, Boris Johnson berkata masalah rantaian bekalan Britain adalah ‘fungsi ekonomi dunia, terutama ekonomi UK, yang kembali bangkit selepas COVID-19’.

Sementara itu, Poland, Amerika Syarikat dan China juga mengalami kekurangan pemandu, katanya. – AFP