Friday, December 1, 2023
29.6 C
Brunei

  -

  Tentera Mali temui kubur terbesar

  DAKAR, 19 NOV – Pada hujung minggu lalu, tentera Mali mengumumkan bahawa mereka telah menemui sebuah kubur besar-besaran di Kidal, sebuah bandar di timur laut yang baru-baru ini direbut semula daripada pemberontak Tuareg.

  “Kubur besar-besaran ini mengingatkan kepada kekejaman yang dilakukan oleh pengganas-pengganas yang tidak mempunyai iman atau undang-undang,” demikian kenyataan tentera kelmarin.

  Mereka menyatakan penemuan itu dibuat pada Khamis lalu semasa “operasi untuk menjaga keselamatan Kidal,” tanpa memberikan butiran lanjut.

  Angkatan bersenjata menyatakan mereka sedang menjalankan penyiasatan untuk “membawa orang yang bertanggungjawab ke muka keadilan.”

  Pada 14 November, tentera Mali merebut Kidal, sebuah kubu pemisah Tuareg yang tidak berada di bawah kawalan kerajaan pusat sejak 2014.

  Bandar itu direbut semula setelah pasukan Misi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu di Mali (Minusma) meninggalkan kem mereka di Kidal pada 31 Oktober sebagai sebahagian daripada perjanjian untuk menarik diri dari negara itu menjelang akhir tahun. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Semakin ramai pelajar Korea mahu jadi doktor kerana gaji tinggi

  SEOUL, 1 DIS - Pendapatan tinggi telah menjadi sebab utama pelajar sekolah rendah dan menengah di Korea Selatan memilih menjadi doktor perubatan sebagai laluan...