Tentera Myanmar didakwa bakar hidup-hidup 11 penduduk kampung

BANGKOK, 9 DIS – Pasukan tentera kerajaan Myanmar menyerbu sebuah kampung kecil di kampung barat daya, menghimpunkan orang awam, mengikat tangan mereka dan membakar mereka hidup-hidup dalam balas dendam terhadap serangan ke atas konvoi tentera, menurut saksi dan laporan lain.

Video selepas serangan pada Selasa lalu menunjukkan 11 mayat mangsa yang rentung, beberapa daripadanya dipercayai remaja, dengan jasad mereka kelihatan dalam bulatan di sebuah pondok di kampung Done Taw, di kawasan Sagaing.

Kejadian itu mencetuskan kemarahan berleluasa selepas imej itu tular di media sosial, dalam apa yang dikatakan serangan ganas tentera yang meningkat, dalam usaha mematahkan penentangan antikerajaan, susulan rampasan kuasa tentera dalam Februari.

Dalam pada itu, Pemerhati Hak Asasi Kemanusiaan menyeru komuniti antarabangsa memastikan komando yang memberikan arahan ditambah ke senarai sekatan dan meningkatkan usaha menyekat sebarang sumber pembiayaan kepada tentera.

Imej itu tidak dapat disahkan secara bebas, namun berdasarkan kenyataan diberikan kepada The Associated Press oleh orang yang berada di tempat kejadian semasa ia dirakamkan, ia menyamai keterangan insiden disiarkan media bebas Myanmar.

Kerajaan Myanmar bagaimanapun menafikan ia mempunyai tentera di kawasan terbabit. – AP