Tentera tawan semula kawasan jajahan IS

MOSUL, Iraq, 9 Jan – Pasukan keselamatan Iraq kelmarin berjaya menawan semula kawasan-kawasan baru dari militan Islamic State (IS) di bandar Mosul, ketika mereka mara ke tebing timur Sungai Tigris buat kali pertama di utara Iraq, menurut tentera Iraq.

Di bahagian hadapan timur, kuasa-kuasa elit Iraq Perkhidmatan Kaunter Keganasan (CTS) terus mara di dua laluan; yang pertama ke jambatan keempat di Sungai Tigris, yang membahagi dua bandar, dan menawan kawasan timur buat kali pertama dalam pertempuran Mosul, kenyataan Pemerintah Operasi Bersama Iraq berkata.

Pertempuran mengakibatkan kira-kira 40 militan terbunuh dan dua bom kereta musnah, serta memusnahkan sebuah kenderaan yang membawa mesingan berat, kata kenyataan itu.

Laluan CTS kedua di hadapan timur mara ke arah Baladiyah dan Succar kawasan-kawasan perumahan di tengah-tengah pertempuran berat yang mengakibatkan rampasan terhadap sebahagian kawasan selatan, membunuh 43 militan pelampau dan memusnahkan sebuah kenderaan yang membawa mesingan berat, kata sumber itu.

Pasukan khas Iraq CTS menembak dron yang diterbangkan oleh kumpulan IS di kejiranan al-Rifaq Mosul semalam, sebagai operasi ketenteraan yang berterusan terhadap kumpulan tersebut. – AFP
Pasukan khas Iraq CTS menembak dron yang diterbangkan oleh kumpulan IS di kejiranan al-Rifaq Mosul semalam, sebagai operasi ketenteraan yang berterusan terhadap kumpulan tersebut. – AFP

Di bahagian hadapan tenggara, polis dan tentera persekutuan Iraq terus mara dan bertempur dengan kumpulan militan di kawasan kejiranan al-Salam, Palestin, Domiez dan Sumer, merebut kembali beberapa bangunan dan membunuh kira-kira 25 anggota militan, menurut kenyataan.

Di bahagian hadapan utara, askar tentera yang disokong oleh pesawat antarabangsa berjuang dalam pertempuran sporadis semasa operasi terhadap kebanyakan 168 kediaman di kawasan Hadbaa, kenyataan itu berkata, sambil menambah bahawa pertempuran mengakibatkan seramai 10 militan terbunuh dan tiga kenderaan dimusnahkan.

Di barat daya Mosul, pasukan polis persekutuan menangkis serangan berpuluh-puluh militan IS pada kedudukan tentera di perkampungan al-Adhbah, membunuh 12 militan dan memusnahkan dua kenderaan yang membawa mesingan berat, katanya. – Xinhua