Terbuka Australia: Dua kes baharu cetus kebimbangan

MELBOURNE, 19 JAN – Dua pemain tenis Terbuka Australia diuji positif COVID-19, kata pegawai kesihatan hari ini dan merupakan tamparan besar untuk kejohanan itu yang menghadapi pelbagai reaksi daripada orang ramai.

Pemain yang tidak disebutkan namanya itu adalah antara tiga kes baharu iaitu seorang wanita berusia 20an dan dua lelaki berusia 30an menjadikannya kepada tujuh kes, kata pihak berkuasa kesihatan negeri Victoria.

Lebih daripada 1,000 pemain dan kakitangan berada dalam kuarantin setelah tiba minggu lalu di Australia, yang sebahagian besarnya bebas koronavirus. Tiga daripada 17 penerbangan khas itu mempunyai kes positif.

Grand Slam yang ditangguhkan telah membuktikan usaha besar dan menimbulkan kegelisahan di kalangan warga Australia, terutama di Melbourne yang berada di dalam perintah berkurung selama empat bulan sejak Oktober.

Keluhan pemain mengenai kuarantin semakin meningkat dan Nick Kyrgios dari Australia mengkritik terhadap pemain nombor satu dunia, Novak Djokovic kerana meminta kelonggaran.

“Djokovic adalah sebagai alat,” kata Kyrgios pemain nombor 47 dunia di Twitter.

Pemain nombor 13 dunia Roberto Bautista Agut juga memberitahu sebuah stesen TV bahawa kuarantin seperti penjara dengan wifi.

Namun, penganjur kejohanan menegaskan bahawa kebanyakan pemain menerima pengasingan mereka tanpa sebarang aduan. – AFP

Seorang pemain tenis meninggalkan hotel untuk sesi latihan di Melbourne, kelmarin. Para pemain diwajibkan berlatih dalam kuarantin selama dua minggu menjelang Terbuka Australia. – AFP