Terima maklumat COVID-19 melalui kaedah braille

CHIKWAWA – Ketika jumlah kes COVID-19 meningkat di Malawi, sebuah pertubuhan bukan kerajaan tempatan bersama dengan kerajaan Malawi telah mula mengedarkan risalah braille dalam kalangan orang dengan masalah penglihatan.

Ini adalah kali pertama bagi Waters Malunga, Ketua Kesatuan Orang Buta di daerah ini untuk mendapatkan maklumat sedemikian dalam format braille. Selama ini dia bergantung pada nota suara Whatsapp dan mesej radio dalam mendapatkan maklumat tersebut.

“Telah menjadi cabaran bagi saya untuk berkongsi mesej COVID-19 kepada rakan-rakan saya kerana saya tidak mempunyai buku rasmi yang akan memberitahu kami lebih banyak mengenai wabak itu,” kata Malunga.

Pemuda itu kini dapat mempelajari risalah braille dan mengedarkannya kepada rakan-rakannya di daerah itu. Tidak seperti Malunga, sebilangan orang dengan masalah penglihatan di daerah ini tidak mempunyai akses telefon dan radio. Sebilangan besar daripada mereka bergantung kepada Malunga dan beberapa yang lain membaca buku braille dan mentafsirkan mesej kepada mereka.

Langkah-langkah yang tepat sedang diambil untuk melayani orang-orang kurang penglihatan. Menurut MacDonald Kaluwa, Pengarah Kempen untuk Kesihatan, Pendidikan dan Sanitasi (CAHESH), buku braille termasuk senarai langkah-langkah yang akan membantu orang-orang ini mendapatkan maklumat rasmi mengenai COVID-19 dari kerajaan.

Kaluwa percaya bahawa penyebaran berita palsu membahayakan bagaimana orang ramai melihat mesej mengenai COVID-19, oleh itu orang yang hidup dengan kecacatan perlu dibantu dengan sangat berhati-hati untuk membatasi peluang mereka mendapatkan maklumat tersebut. – Xinhua

Zione James sedang membaca risalah untuk orang buta di Chikhwawa, Malawi. – Xinhua