Terjunan gaya bebas pertama dari pesawat solar

BERLIN, 25 OGOS – Pasukan Switzerland yang bekerja untuk membawa pesawat berkuasa suria ke ruang angkasa mengatakan bahawa ia telah melakukan terjunan dan lompatan gaya bebas pertama dari pesawat elektrik tersebut.

Pasukan SolarStratos mengatakan pesawat eksperimentalnya berlepas dari lapangan terbang di barat Switzerland dengan dua orang menaiki kapal terbang tersebut pada awal hari ini dan terbang setinggi 5,000 kaki sebelum pengasasnya, Raphael Domjan, melakukan lompatan keluar dari pesawat.

Dikatakan lompatan bebas Domjan berada setinggi beberapa ratus meter, mencapai kelajuan lebih dari 150 kilometer sejam sebelum melepaskan payung terjun dan mendarat dengan selamat.

Pasukan itu memetik Domjan mengatakan aksi itu adalah sebahagian dari matlamat mereka untuk menunjukkan bahawa aktiviti seperti terjun payung dapat dilakukan tanpa menghasilkan gas rumah hijau yang memanaskan planet.

Pelepasan bahan bakar seperti minyak tanah dari pesawat pada masa ini menyumbang sekitar 2 peratus dari pelepasan karbon buatan manusia.

“Saya harap ini akan terus membuat anak muda mengejar impian mereka esok, terima kasih kepada pesawat yang boleh menyelamatkan planet dan iklim kita,” tambahnya.

Pasukan SolarStratos mengikuti karya perintis misi Solar Impulse Switzerland, yang menyelesaikan pelayaran pertama dunia dengan pesawat berkuasa solar pada tahun 2016.

Matlamat pasukan itu adalah untuk menerbangkan pesawat tunggal yang dihiasi dengan panel suria 22 meter persegi ke ruang angkasa. – AP

Raphael Domjan melompat dari pesawat berkuasa solar, SolarStratos dengan juruterbang ujian Sepanyol, Miguel A. Dua rekod rekod dibuat semasa penerbangan ujian hari ini, lompatan pertama dalam sejarah dari pesawat elektrik dan terjunan gaya bebas dari kapal solar pertama. – AP