Ternakan disekat selepas Belgium kesan selesema burung

BRUSSELS, 15 NOV – Belgium mengarahkan ternakannya disekat bermula hari ini selepas satu kes selesema burung dikesan ke atas seekor itik liar, melanjutkan langkah kuarantin avian yang sudah pun dilaksanakan di negara-negara jiran.

Pihak berkuasa cuba untuk mencegah burung-burung ladang daripada berada dekat dengan burung penghijrah liar untuk mencegah virus H5N1 daripada menular.

Itik liar yang sakit telah ditemui di Schilde, sebuah bandar di pinggir timur Antwerp, gugusan bandar kedua terbesar di Belgium.

Negara jiran Perancis dan Netherlands sudah pun mengenakan sekatan ke atas ternakan sama sekitar tiga minggu lalu susulan penularan di wilayah mereka.

Sekatan Belgium memerlukan penternak dan penggemarnya untuk mengurung unggas mereka dan memastikan haiwan mereka tidak minum daripada air yang telah diakses oleh unggas liar. Orang awam juga digesa untuk memaklumkan pihak berkuasa mengenai penemuan unggas yang mati.

“Kami mahu mengelak penyakit yang menjejaskan ternakan kami dan mencegah sebarang keburukan yang sektor itu pernah alami pada masa lalu,” kata Menteri Pertanian, David Clarinval. – AFP