Monday, August 15, 2022
23 C
Brunei

Terokai kehidupan desa Hoai Khao yang tenang

-

HANOI – Terletak di lembah yang luas dan dikelilingi pergunungan Phia Oac dan Phia Den yang megah, desa Hoai Khao di wilayah utara Cao Bang, Vietnam adalah rumah bagi 34 keluarga komuniti etnik Dao Tien.

Lawatan ke desa menawarkan peluang yang jarang untuk merasai budaya dan kraf tradisional sambil merenung seni bina asli yang telah dipelihara sejak turun temurun.

Nampaknya Hoai Khao tidak tersentuh dengan pemodenan. Desa itu hanya mempunyai bekalan elektrik selama lebih dua bulan, walaupun jalan konkrit baharu dibina beberapa tahun lalu.

Bangun pagi di rumah kayu tradisional Dao Tien yang beratapkan jubin tanah liat dan melihat ke luar tingkap, pengunjung boleh melihat awan yang menakjubkan mengelilingi atas pokok kayu manis di taman. Di kampung terpencil ini, setiap aktiviti seolah-olah berlaku di atas awan.

Terletak 1,000m di atas paras laut dan dikelilingi oleh hutan primitif, iklimnya segar dan sejuk sepanjang tahun, dengan sedikit salju pada musim sejuk, serupa dengan Bandar Sa Pa di wilayah jiran Lao Cai.

Gambar menunjukkan desa Hoai Khao dikelilingi awan. – ANN/Vietanam News
Rumah kayu tradisional berbumbung dengan jubin tanah liat. – ANN/Vietanam News
Desa Hoai Khao kini mempunyai tujuh kemudahan inap desa yang sedia menerima tetamu. – ANN/Vietanam News
Seorang pelawat mencuba mencetak corak pada kain dengan lilin lebah. – ANN/Vietanam News

Hidup berdekatan dengan alam semula jadi, Dao Tien di Hoai Khao sedar ia perlu memelihara landskap dan alam sekitar.

Hutan primitif telah melindungi kampung selama ratusan tahun dan masih mengekalkan banyak pokok purba gergasi, bukti hubungan rapat penduduk kampung dengan alam semula jadi.

Terdapat sebatang pokok nhoi purba (Bischofia javanica Blume) di desa itu yang dilindungi dan disembah oleh penduduk tempatan.

Ia telah diiktiraf sebagai Pokok Warisan Vietnam pada September 2020.

Rumah kayu tradisional Dao Tien dibina di tengah-tengah lembah dan dikelilingi oleh pergunungan. Di bawah adalah ladang teres yang berkilauan di bawah cahaya matahari, mencipta pemandangan indah yang tidak boleh dilepaskan oleh sesiapa sahaja yang menikmati kedamaian dan ketenangan.

Berjalan-jalan melalui desa, pelawat boleh melihat dengan mudah wanita Dao Tien, terutamanya orang tua, duduk di hadapan rumah mereka asyik menyulam atau mencetak corak yang cantik pada kain dengan lilin lebah.

Mereka mempraktikkan kraf tradisional yang diturunkan dari nenek moyang mereka, dengan kemahiran mencipta corak geometri, tumbuhan, bunga, burung dan haiwan dengan lilin lebah untuk membuat pakaian yang rumit.

Mereka yang ingin merasai kehidupan tempatan dan bermalam di desa boleh memilih kemudahan inap desa yang kini ditawarkan oleh tujuh isi rumah tempatan.

“Sebelum diperkenalkan dengan pelancongan berasaskan komuniti, penduduk desa hanya tahu menyara hidup dengan bekerja di ladang dan menternak.

Kehidupan tempatan kebanyakannya berdikari, justeru ianya sukar,” kata Ly Huu Tang, ketua desa.

“Dalam dua tahun lalu, dengan sokongan dan bimbingan pihak berkuasa tempatan, orang ramai telah mula memindahkan bangsal dan menukar rumah mereka kepada kemudahan inap desa.”

Walau bagaimanapun, bagi menggalakkan petani Hoai Khao beralih kepada pelancongan berasaskan komuniti bukanlah tugas yang mudah bagi pihak berkuasa tempatan kerana mereka kurang memahami konsep tersebut.

Pegawai tempatan perlu melawat setiap isi rumah dan menerangkan faedah yang dibawa oleh pelancongan secara terperinci.

“Hoai Khao mempunyai kelebihan pemandangan semula jadi yang indah, megah dan identiti budaya yang unik, jadi kita harus melaksanakan pelancongan berasaskan komuniti dan menawarkan perkhidmatan inap desa untuk menjadikan kampung itu tarikan pelancong,” kata Dao Nguyen Phong, pengerusi Jawatankuasa Rakyat Daerah Nguyen Bình.

“Untuk memberikan pengalaman kepada penduduk tempatan, mereka juga dijemput untuk melawat destinasi pelancongan berasaskan komuniti yang berkembang maju, seperti desa
Khuoi Ky di daerah Trung Khanh berdekatan.

“Selepas mereka bersetuju untuk meneruskan pelancongan, pihak berkuasa tempatan memujuk mereka untuk memindahkan kandang kerbau keluar dari kawasan kediaman mereka. Satu lagi kesukaran ialah meningkatkan kesedaran dan adab penduduk tempatan.

“Kami perlu melatih mereka cara melayani tetamu dan juga cara membersihkan rumah dan tandas mereka.”

Selepas dua tahun penyediaan, pada bulan April, daerah Nguyen Bình secara rasminya mempunyai tujuh kemudahan inap desa yang bersedia untuk mengalu-alukan tetamu, masing-masing mempunyai ciri tersendiri untuk mencipta pelbagai pilihan.

Pihak berkuasa daerah berpendapat pembangunan pelancongan perlu dikaitkan dengan identiti alam sekitar dan budaya serta pemeliharaan tradisi.

“Pembinaan semula dan perancangan desa Hoai Khao diuruskan dengan rapi supaya tidak ‘merosakkan’ landskap semula jadi,” kata Phong.

Menurut Ban Thi Lien, seorang pemilik inap desa, Khanh Hung, kehidupan keluarganya dan orang lain telah meningkat dengan ketara sejak pelancongan berasaskan komuniti dilancarkan di desa itu.

“Sebelum ini, saya dan suami bekerja di ladang dari senja hingga subuh tetapi kami hanya mampu menampung kehidupan. Tetapi kehidupan kami menjadi kurang sukar sejak kami terlibat dalam pelancongan. Semakin ramai pelancong mengetahui tentang kami dan melawat Hoai Khao,” katanya.

Lien berkata dia terpaksa meminjam wang daripada bank, sebagai tambahan kepada VND80 juta (AS$3,400) sokongan kewangan daripada daerah itu, untuk mengubah suai rumahnya. Kini penginapannya termasuk dua bilik peribadi dan tiga bilik berkongsi.

“Perkara paling penting bagi saya sekarang ialah mengasah kemahiran memasak untuk mencipta hidangan yang lebih lazat untuk menjamu tetamu kami,” katanya. – ANN/Vietnam News

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Lelaki lepas 5 das tembakan di lapangan terbang ditahan

SYDNEY, 14 OGOS – Seorang lelaki bersenjata melepaskan lima das tembakan di lapangan terbang utama Canberra hari ini, menyebabkan penumpang melarikan diri tetapi tidak...
- Advertisment -