Terokai keunikan Daerah Temburong

Di mana pun kita melangkah dalam setiap perjalanan, pasti tersimpan suatu pengalaman kerana ia satu-satunya sumber pengetahuan sama ada akan membuka mata hati dan jiwa serta fikiran atau hanya melakar potret di minda semata-mata.

Dan pengalaman itu tercipta melalui banyak cara, antaranya menerokai tempat menarik yang mampu menajamkan minda, apatah lagi ia dilakukan bersama insan-insan tersayang pada hujung minggu atau ketika waktu senggang.

Negara Brunei Darussalam meskipun sebuah negara kecil, masih mempunyai banyak produk dan lokasi tarikan pelancong yang wujud secara semula jadi atau dibina masyarakat setempat, sekali gus mampu merehatkan minda rakyatnya daripada kesibukan kerja sejenak pada hujung minggu.

Menariknya, Daerah Temburong juga memiliki tempat-tempat yang berupaya menjadi penyejuk mata orang ramai yang gemar jalan-jalan dalam negara bersama ahli keluarga mahu pun sahabat-handai, lebih-lebih lagi dengan berdirinya kemudahan Jambatan Sultan Haji Omar ‘Ali Saifuddien.

Hakikatnya setiap keindahan dan ketenangan yang ada pada tempat-tempat menarik itu setentunya menyimpan pelbagai khazanah yang begitu berharga dan perlu dipelihara daripada satu generasi ke generasi seterusnya.

Bagi penggemar haiwan-haiwan, Taman Mini Zoo, Batang Duri juga boleh menawarkan pemanis mata dan fikiran dengan pelbagai spesies haiwan termasuk mamalia, reptilia, dan burung yang pastinya mampu menambahkan pengetahuan tentang haiwan-haiwan dengan adanya maklumat-maklumat tersedia di setiap tepi sangkar.
Para pencinta alam semula jadi juga dapat menikmati kepuasan mereka apabila berpeluang mendaki bukit untuk meneroka salah sebuah wasai di Daerah Temburong yang dikenali dengan Wasai Batu Putih Buda-Buda.
Rumah panjang atau dalam Bahasa Iban disebut ‘rumah panjai’, merupakan satu cerminan identiti masyarakat Iban yang mana kewujudannya menjadi khazanah warisan.

Terokai sentuhan produk asli

Kira-kira lima kilometer dari Pekan Bangar, Kampung Puni dan Ujong Jalan, di Daerah Temburong ini sememangnya tidak asing lagi dengan penghasilan telur masin sebagai salah satu produk tempatan menerusi program Satu Kampung Satu Produk (1K1P) di daerah yang terkenal dengan julukan ‘Permata Hijau Brunei’ itu.

Lebih 30 orang ahli MPK Puni dan Ujong Jalan telah mula menjalankan pemeliharaan itik penelur sekitar penghujung tahun 2009 sekali gus menjadikan produk telur masin sebagai salah satu produk 1K1P di daerah berkenaan.

Kini mereka telah berjaya bersama-sama mengusahakan dan menghasilkan telur masin untuk dikomersialkan bukan hanya bagi memenuhi permintaan di dalam daerah bahkan juga di luar daerah.

Begitu juga kegigihan ahli-ahli biro wanita MPK Belais dan Buda-Buda, daerah berkenaan dalam perusahaan produk bawang goreng mereka yang telah menjadikannya salah satu platform untuk meningkatkan perekonomian diri dan keluarga dari semasa ke semasa.

Selami keindahan tradisi dan budaya

Dari perjalanan yang mengambil masa kira-kira 30 minit dari Pekan Bangar, tersergam rumah panjang berstruktur buatan kayu yang memiliki 15 buah pintu bilik utama dan dihuni oleh lebih 90 orang ahli keluarga, merupakan pembinaan kali kedua di tapak yang sama.

Rumah panjang atau dalam Bahasa Iban disebut ‘rumah panjai’, merupakan satu cerminan identiti masyarakat Iban. Kewujudannya menjadi khazanah warisan sehingga bersemadinya semangat perpaduan dan keharmonian dalam menjalankan kehidupan harian di bawah satu bumbung.

Apabila kita berkesempatan menjejakkan kaki pastinya, kita dapat merasai dan menyaksikan suasana masyarakat yang sentiasa bersatu padu dan tidak boleh dipisahkan antara satu sama lain apabila menetap di bawah satu bumbung.

Pastinya penghuninya terdiri daripada mereka yang mempunyai pertalian darah. Itulah simbolik dan keunikan rumah panjang ini sehingga menjadi identiti khazanah tradisi daripada satu generasi ke generasi penerusnya.

Menariknya di Mukim Amo, Rumah Panjang Kampung Sibut juga dilihat sebagai pencetus pusat tarikan pelancong di daerah itu, menerusi perkhidmatan inap desa kepada para pengunjung dalam dan juga luar negara.

Dikenali dengan nama Lubuk Batu Mas Homestay, rumah panjang berstruktur dua tingkat iaitu separa kayu pada bahagian atas dan konkrit di bahagian aras bawahnya kini semakin menjadi salah satu tempat destinasi tarikan pelbagai pengunjung yang bukan hanya terdiri daripada masyarakat tempatan bahkan juga mereka dari luar negara antaranya negara-negara ASEAN, China, Australia dan New Zealand.

Saksikan keindahan alam

Perjalanan menuju wasai dengan merentasi hutan yang terletak di Kampung Buda-Buda di bawah Mukim Bokok memakan masa hampir dua jam untuk naik dan turun bukit-bukau serta sangat meletihkan dan mencabar fizikal, lebih-lebih lagi dengan keadaan permukaan tanah yang berliku-liku.

Begitulah cabaran-cabaran yang pasti ditempuhi oleh para pencinta alam semula jadi apabila berpeluang mendaki bukit untuk merasai salah sebuah wasai di Daerah Temburong yang dikenali dengan Wasai Batu Putih Buda-Buda.

Selain itu, bagi penggemar haiwan-haiwan, Taman Mini Zoo Batang Duri juga boleh menawarkan pemanis mata dan fikiran dengan pelbagai spesies haiwan termasuk mamalia, reptilia dan burung. Jalan-jalan sambil bersantai itu pastinya mampu menambahkan pengetahuan tentang haiwan-haiwan dengan adanya maklumat-maklumat tersedia di setiap tepi sangkar.

Hal inilah yang sememangnya se-suatu yang dapat membuka minda kita semua agar sentiasa memanfaatkan kemahiran dan pengetahuan yang dimiliki dengan sebaik-baiknya dengan harapan dapat mengubah keadaan masyarakat agar menjadi rakyat yang rajin berusaha, berinovasi, rela ‘berjarih, berkarih dan berlurih’, hingga mendorong ke arah kematangan dan sikap berdikari iaitu keupayaan masyarakat ke arah ‘sara diri’.

Di samping itu, tempat-tempat menarik juga mampu mendidik diri kita untuk lebih menghargai khazanah alam semula jadi dengan penuh kasih sayang dari semasa ke semasa demi sama-sama melestarikan kesejahteraan suasana yang selesa dan menenangkan di mana persekitaran yang bersih membolehkan kita menyedut udara yang segar.