Terokai semula Deoksugung melalui karya seni

Pada abad ke-15, ia adalah kediaman peribadi seorang putera besar. Kemudian pada akhir abad ke-19, ia menjadi istana empayar Korea yang hidup singkat. Semasa zaman penjajahan Jepun yang berikutnya, ia telah menjadi taman awam.

Ini adalah kisah Deoksugung, kini tapak bersejarah Korea Selatan yang ke-124 dan salah sebuah tempat paling tenang yang terletak di tengah Seoul. Projek artistik berlangsung di sini, di bawah tajuk ‘Projek Deoksugung 2021: Taman Imaginasi’.

Projek ini mengambil inspirasi daripada budaya ‘uiwon’ bangsawan era Joseon. Uiwon adalah taman imaginasi dalam fikiran seseorang. Seperti sasterawan abad ke-18 dan ke-19, artis kontemporari telah menerokai semula nilai taman, mengimbau kembali sejarah, falsafah dan amalannya.

Setiap daripada 10 karya seni di taman Deoksugung, yang terdiri daripada seni media, pemasangan, kraf dan lukisan, menceritakan kisah taman mereka sendiri. Kerja pemasangan oleh Yun Suk-nam, seorang pelukis Korea, menghasilkan semula perbualan khayalannya dengan pokok tua yang ditanam semasa pemerintahan Raja Gojong berhampiran penghujung era Joseon, sejurus sebelum permulaan zaman penjajahan Jepun.

Shin Hye-woo, seorang ilustrator botani, telah melukis lukisan kecil tumbuhan yang ditemui di kawasan Deoksugung, membayangkan dirinya sebagai ahli botani empayar semasa zaman moden awal empayar Korea.

Disokong oleh Pentadbiran Warisan Budaya, ‘Projek Deoksugung 2021: Taman Imaginasi’ ialah projek keempat di Deoksugung oleh National Museum of Modern and Contemporary Art. – ANN/The Korean Herald

Kelihatan para pelawat melihat salah satu seni yang dipamerkan. – ANN/The Korean Herald
Setiap daripada 10 karya seni di taman Deoksugung, yang terdiri daripada seni media, pemasangan, kraf dan lukisan, menceritakan kisah taman mereka sendiri. –ANN/The Korean Herald
Pernah menjadi istana, kini Deoksugung menjadi taman awam. – ANN/The Korean Herald
Antara seni yang dipamerkan di Deoksugung. – ANN/The Korean Herald