Monday, January 30, 2023
23.1 C
Brunei

-

Terowong ditemui di bawah sekolah di Gaza

BAITULMUQADDIS, 2 DIS – Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berkata kelmarin mereka telah menemui “terowong buatan manusia” di bawah salah sebuah sekolah milknya di Gaza, wilayah Palestin yang dikuasai oleh Hamas, yang mempunyai rangkaian terowong.

Terowong itu digunakan dalam peperangan lalu ketika menentang Israel.

“Agensi ini membantah sekeras-kerasnya kepada pihak berkuasa Gaza dan mengecam terhadap kewujudan struktur sedemikian di bawah salah satu premisnya,” kata agensi PBB untuk pelarian Palestin (UNRWA) dalam satu kenyataan.

Terowong itu merupakan “pelanggaran serius terhadap neutraliti agensi dan pelanggaran undang-undang antarabangsa,” kata UNRWA, sambil menyatakan ia mendedahkan kanak-kanak dan kakitangan PBB kepada ‘risiko keselamatan dan keselamatan yang ketara’.

Tentera Israel berkata, terowong tersebut sebenarnya telah digali oleh pemisah Gaza.

“Hujan berkemungkinan mengakibatkan lubang di dalam tanah yang mendedahkan struktur terowong pemisah di sebelah sekolah UNRWA di Gaza,” kata sumber tentera Israel kepada AFP dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

Namun, PBB tidak mendedahkan lokasi sekolah itu. Tiada komen segera daripada Hamas sebuah kumpulan Islam yang menguasai Gaza dan telah berperang empat kali dengan Israel dalam tempoh 15 tahun lalu.

Semasa konflik Mei 2021, Israel melancarkan beberapa serangan terhadap apa yang dipanggil sebagai ‘Metro Gaza’, rangkaian terowong yang membolehkan pejuang bergerak tanpa dikesan oleh dron Israel.

Komander Israel bimbang pemisah boleh menggunakan terowong seumpamanya untuk menawan kakitangan atau orang awam Israel untuk digunakan sebagai tebusan dalam pertukaran tahanan.

Dalam pada itu Israel telah meningkatkan pasukannya di sekitar wilayah itu, mengukuhkan penghalang yang selamat dengan dinding keluli bawah tanah yang diharapkan dapat menghalang laluan terowong sampai ke wilayah Israel. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -