Saturday, January 28, 2023
23.2 C
Brunei

-

Terpukau dengan kecantikan Nepal

KATHMANDU, 4 Julai – Beberapa bulan lepas saya menonton filem ‘Dr Strange’ iaitu kisah pakar bedah saraf yang menjadi dukun di Kathmandu.

Dr Strange (wira hebat komik Marvel) mempelajari seni mistik di ibu negara Nepal itu dan sejak itu penulis menyimpan impian untuk ke negara berkenaan.

Bagi saya ada sesuatu yang misteri mengenai negara yang tersohor dengan banjaran Gunung Everest meskipun ia tidak mempunyai banyak sumber asli serta prasarana yang baik.

Impian saya tercapai pada April lepas apabila saya mengikuti ekspedisi ke Kem Pangkalan Annapurna (ABC) anjuran Happy Hikers iaitu kelab ‘hiking’ yang berpangkalan di Kuala Lumpur.

ABC adalah antara puncak Banjaran Gunung Himalaya di Nepal dan ekspedisi yang berlangsung dari 23 April hingga 30 April itu disertai 33 orang termasuk saya sendiri.

Misteri Nepal menjadi tarikan di kalangan pelancong untuk melawat Kathmandu, ibu kota Nepal. Bhaktapur, kira-kira 12 kilometer dari Kathmandu, adalah antara bandar-bandar purba yang paling lama dipelihara di Nepal, walaupun telah mengalami kerosakan teruk akibat gempa bumi pada tahun 1934. – Bernama
Misteri Nepal menjadi tarikan di kalangan pelancong untuk melawat Kathmandu, ibu kota Nepal. Bhaktapur, kira-kira 12 kilometer dari Kathmandu, adalah antara bandar-bandar purba yang paling lama dipelihara di Nepal, walaupun telah mengalami kerosakan teruk akibat gempa bumi pada tahun 1934. – Bernama

Kalau hendak diikutkan Nepal bukanlah hanya tentang Gunung Everest dan Banjaran Gunung Himalaya. Sebenarnya Nepal kaya dengan sejarah dan inilah yang saya pelajari sepanjang keberadaan singkat saya di Kathmandu.

Pelancong yang berkunjung ke Kathmandu pasti akan mengalami kejutan budaya, antaranya apabila melihat begitu ramai orang di Lapangan Terbang Antarabangsa Tribhuvan. Inilah yang penulis sendiri alami ketika mahu mengambil bagasi dalam suasana yang begitu sesak.

Saya dapati tidak banyak penunjuk arah di lapangan terbang itu menyebabkan agak lama untuk saya sampai ke bahagian imigresen. Lalu saya berfikir bagaimana pihak berkuasa mengendalikan keadaan apabila semakin ramai pelancong yang tiba.

Suasana yang sibuk juga boleh dilihat di Kathmandu di samping keadaan yang berdebu serta pencemaran sementara jalan rayanya dipenuhi kenderaan.

Kaya dengan sejarah

Di sebalik kekurangan yang saya lihat di Kathmandu, bandar ini mempunyai tarikannya yang tersendiri termasuk tempat suci yang bersejarah. Menurut rekod sejarah, Kathmandu serta dua bandar purba yang berhampiran iaitu Bhaktapur dan Patan pernah dijadikan bandar diraja untuk ratusan tahun.

Kunjungan saya ke Kathmandu adalah pada musim bunga, cuaca agak nyaman dan suhu waktu malam sekitar 17 darjah Celsius.

Hotel saya terletak di kawasan dipanggil Thamel, kawasan tumpuan membeli-belah di Kathmandu terutamanya dalam kalangan pendaki gunung serta yang gemar melakukan kembara atau ‘trekking’.

Kedai berkenaan menjual pelbagai jenis peralatan pendakian gunung seperti pakaian, beg galas serta kasut. Terdapat juga cenderahati serta kraftangan tradisional Nepal.

Dari hotel saya mudah untuk pergi ke tempat tarikan pelancong seperti Swayambhunath (tempat keramat untuk penganut agama Buddha), Boudhanath (antara monumen tertua dan paling besar penganut agama Buddha pernah dibina di Nepal), Pashupatinath (antara kuil Hindu paling suci di Nepal) dan Patan.

Bhaktapur yang terletak kira-kira 12 kilometer dari Kathmandu adalah antara bandar purba yang paling dijaga dengan baik di Nepal meskipun mengalami kerosakan teruk akibat gempa bumi pada 1934.

Juga dipercayai Bhaktapur adalah tempat kelahiran pelbagai amalan kerohanian serta seni mistik.

Ramai bertutur Bahasa Inggeris

Sistem pengangkutan awam Kathmandu mungkin tidak memberi keselesaan untuk pelancong tetapi mujurlah terdapat ramai pengusaha pelancongan di bandar ini yang menawarkan pengangkutan serta pakej melawat ke tempat menarik yang berpatutan.

Saya tidak menghadapi sebarang masalah sepanjang berada di bandar ini dan saya dapati penduduk tempatan mudah memberi bantuan. Saya juga tidak menghadapi sebarang masalah komunikasi memandangkan bahasa Inggeris ditutur secara meluas di bandar berkenaan.

Bagaimanapun, pelancong dinasihatkan supaya sentiasa berhati-hati ketika berjalan-jalan di sekitar bandar itu.

Memandangkan saya suka kembara, saya tidak melepaskan peluang untuk mendaki Phulchowki, bukit setinggi 2,782-meter yang terletak di bahagian selatan lembah Kathmandu, sekitar 14 kilometer dari pusat bandar.

Bukit ini yang terkenal dengan denai kembara terletak di tengah-tengah kehijauan persekitaran dan Phulchowki sesuai untuk mereka yang suka mengembara secara santai dan mahu menikmati keindahan semula hjadi.

Saya terpegun melihat wanita tempatan berpakaian sari berwarna-warni dan berkaki ayam mendaki bukit berkenaan untuk ke kuil Hindu yang terletak di puncak gunung.

Ketika berada di bandar itu juga saya berpeluang melawat Lumbini dan Kapilavastu, dua tapak ziarah paling suci untuk penganut agama Buddha yang terletak di selatan Nepal.

Perjalanan dengan bas ke ABC mengambil masa sembilan jam dan kira-kira enam jam dari Pokhara (bandar kedua terbesar di Nepal dan pintu gerbang ke ABC untuk sampai ke Lumbini, dikatakan tempat kelahiran Buddha.

Rumah keluarga Buddha di Kapilavastu terletak kira-kira sejam pemanduan dari Lumbini. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -