Monday, November 28, 2022
23.9 C
Brunei

-

Terus komited kekalkan seni kaligrafi

DAMSYIK – Teknologi komputer menjadikan kebanyakan kehidupan lebih mudah, tetapi tidak bagi ahli kaligrafi Syria, kerana populariti percetakan digital telah membahayakan profesion papan tanda tulisan tangan untuk perniagaan tempatan.

Haitham Kattan, seorang ahli kaligrafi berusia 73 tahun dari Damsyik, adalah salah seorang tukang kaligrafi yang karya seninya telah lama diambil alih oleh grafik digital.

Beliau merupakan antara segelintir orang yang masih mengamalkan seni khat, yang dahulunya merupakan profesion mencari nafkah.

Sepanjang 55 tahun yang lalu, hasil karya Kattan telah dilihat di kebanyakan sepanduk kedai, sebelum percetakan digital, yang mudah digunakan dan murah, mula diguna pakai, menjadikan kaligrafi buatan tangan kurang menguntungkan.

Keadaan menjadi lebih buruk pada 2015, apabila dia terpaksa meninggalkan bengkelnya di tengah Damsyik akibat serangan mortar. Tetapi bagi Kattan, menyerah diri bukanlah satu pilihan.

Dia bersedia untuk melakukan lebih banyak lagi untuk mengekalkan seni ini, kata Kattan kepada Xinhua.

Dia tidak lama kemudian menjual bengkel itu tetapi sementara itu menetapkan bilik untuk terus berlatih seni di rumahnya di Damsyik, ingatnya.

“Disebabkan cinta saya kepada seni itu, saya tidak boleh meninggalkannya.

“Apabila saya berjalan di jalan, mata saya terus menjejaki sepanduk dan fon yang ditulis,” tambahnya.

Kini, Kattan duduk di dalam biliknya menggunakan kaedah cara lama menggunakan pen buluh dan dakwat untuk menulis nama dan surat pujian dalam pelbagai fon dan jenis.

Pada masa lapang, lelaki itu kini menawarkan pelajaran peribadi untuk golongan muda dan mereka yang berminat dalam seni penulisan lama itu.

Dia kesal bahawa pada masa kini, orang ramai melakukan semua reka bentuk pada komputer, yang tidak berjiwa, seperti yang diterangkannya.

“Generasi ini boleh duduk di depan komputer dan membuat lukisan dan karya seni serta mengukir huruf di dalamnya tetapi itu tidak mencukupi kerana penulis khat mempunyai jiwa dalam apa yang ditulisnya,” katanya. – Xinhua

Penulis kaligrafi Haitham Kattan duduk di dalam biliknya mengamalkan kaedah lama menggunakan pen buluh dan dakwat untuk menulis nama dan surat pujian dalam pelbagai fon dan jenis. – Xinhua
Haitham Kattan menyusun pen buluh untuk tulisan tangan sebelum memulakan melakukan kaligrafi. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Ratusan bantah sekatan COVID China

BEIJING, 27 NOV – Bantahan terhadap kawalan koronavirus di China yang telah mengurungkan jutaan penduduk di rumah telah merebak ke Shanghai dan bandar lain...
- Advertisment -