Tuesday, October 4, 2022
24.3 C
Brunei

Teruskan legasi hasil penyapu daripada rumput liar

-

LUSAKA – Di kawasan bandar di Zambia, penyapu yang dibuat dari rumput liar sangat popular kerana ia bukan sahaja berpatutan tetapi juga berfungsi untuk mengingatkan individu akan tradisi dan budaya mereka.

Untuk tujuan itu, sejumlah penduduk desa telah lama terlibat dalam penjualan pelbagai rumput liar yang digunakan untuk membuat penyapu dan atap.

Seorang peniaga rumput liar menjelaskan penjualan rumput liar menyediakan sumber kehidupan bagi penduduk luar bandar di Zambia yang bergantung pada tanaman abadi untuk menambah pendapatan mereka.

Kabunda Mwata yang mengkhususkan diri dalam pembuatan penyapu daripada rumput liar mengatakan pemotongan rumput liar, serta pembuatan penyapu daripada bahan tersebut, adalah suatu kraf yang sudah lama berfungsi sebagai kegiatan ekonomi utama bagi dirinya dan keluarganya.

“Berniaga rumput liar dan membuat penyapu adalah andalan keluarga saya, ini adalah sesuatu yang diwariskan dari generasi ke generasi,” kata Mwata, seorang penduduk Mongu, Zambia barat.

Lelaki berusia 42 tahun itu kemudian mendedahkan dia memperoleh 50 Zambian Kwacha (sekitar AS$3) untuk setiap kumpulan penyapu yang dibuatnya, dengan satu kumpulan terdiri dari 10 buah penyapu.

Kabunda Mwata, yang pakar dalam membuat penyapu dari rumput liar di Lusaka, Zambia. – Xinhua

Charity Chikube, 55, juga telah terlibat dalam perniagaan rumput liar selama lebih dari 20 tahun dan mengatakan usaha itu telah memungkinkannya untuk memenuhi keperluan keluarganya.

“Saya berjaya membangun rumah hanya dengan menjual rumput jerami, yang merupakan sejenis rumput liar yang terdapat di Zambia tengah,” kata Chikube, ketika mengumpulkan rumput di pinggiran kota Kabwe, pusat Zambia.

Dia melihat terdapat permintaan yang meningkat untuk rumput jerami di Zambia disebabkan oleh peningkatan jumlah perniagaan yang berpusat pada masa lapang menggunakan rumput liar sebagai bahan atap.

“Ini bermaksud lebih banyak peluang perniagaan bagi kita yang berurusan dengan rumput khas,” kata Chikube yang gembira.

Seorang penjual semula rumput liar yang berpusat di Lusaka, ibu kota Zambia, Solomon Chisenga mengatakan rumput liar terus menyediakan sumber mata pencarian bagi ramai penduduk luar bandar dan perniagaan sendiri.

“Rumput liar selalu ada dan mudah didapati. Orang-orang dari luar bandar sekarang harus merebut peluang yang ditunjukkan oleh permintaan yang semakin meningkat untuk bahan atap yang dibuat dari rumput liar yang terdapat di beberapa bahagian negara ini,” kata Chisenga. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

PBB: 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan

ISLAMABAD, 3 OKT – Agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kira-kira 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan serius dalam masa...
- Advertisment -