Monday, August 15, 2022
23 C
Brunei

‘Teruskan pemakaian pelitup muka’

-

KUALA LUMPUR, 6 APRIL – Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah menasihatkan masyarakat agar terus berwaspada terhadap penularan pandemik COVID dalam fasa peralihan ke endemik dengan memakai pelitup muka bagi mengawal jangkitan virus itu.

Dr Noor Hisham berkata pemakaian pelitup muka adalah antara langkah pencegahan yang dapat mengurangkan penularan virus itu terutamanya di kawasan jangkitan berisiko tinggi seperti tempat tertutup dengan pengudaraan yang tidak baik, tempat sesak, dan tempat individu melakukan interaksi jarak dekat.

Katanya COVID masih wujud dan menular serta mengakibatkan kematian terutamanya dalam kalangan warga emas, kanak-kanak, individu yang mempunyai sistem imuniti tubuh rendah, dan individu yang mempunyai komorbid.

Menurut Dr Noor Hisham, amalan terbaik adalah kedua-dua individu iaitu pembawa COVID dan juga individu sihat memakai pelitup muka kerana cara itu menjadikan risiko penularan virus berkenaan pada tahap sangat rendah.

“Ini (pemakaian pelitup muka) berdasarkan kemungkinan terdapat individu yang tidak tahu dijangkiti COVID berada di kawasan umum kerana tidak bergejala,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dr Noor Hisham berkata pemakaian pelitup muka yang betul adalah dengan pelitup muka menutup hidung serta mulut sepenuhnya, bukan sekadar di bawah atau hujung hidung memandangkan virus SARS-CoV-2 amat mudah merebak melalui titisan cecair atau titisan saluran pernafasan (respiratory droplets).

“Amalan saling tegur-menegur adalah tidak asing lagi bagi masyarakat di negara ini di mana ia adalah amalan solidariti bagi kebaikan bersama. Sekiranya terdapat individu yang tidak memakai pelitup muka atau memakainya dengan tidak betul, kita boleh saling menegur secara berhemah.

“Amalan ini perlu dibudayakan demi menjaga kesihatan sesama kita selain terus mengamalkan penjarakan fizikal yang munasabah dan segera mendapatkan dos penggalak bagi yang belum menerimanya,” katanya.

Mengenai perkembangan COVID-19 dalam negara semalam, Dr Noor Hisham berkata kes baharu kekal di bawah paras 15,000 untuk empat hari berturut-turut dengan 12,017 kes, menjadikan kumulatif kes di negara kini 4,268,486 kes. – Bernama

Orang ramai mematuhi SOP dengan memakai pelitup muka semasa mengunjungi Bazar Ramadan Putrajaya 2022 di Presint 3 bagi membeli juadah berbuka puasa. – Bernama
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Lelaki lepas 5 das tembakan di lapangan terbang ditahan

SYDNEY, 14 OGOS – Seorang lelaki bersenjata melepaskan lima das tembakan di lapangan terbang utama Canberra hari ini, menyebabkan penumpang melarikan diri tetapi tidak...
- Advertisment -