Tesla henti terima Bitcoin untuk bayaran kereta

AMERIKA SYARIKAT, 13 MEI – Pengeluar kereta elektrik Tesla akan berhenti menerima Bitcoin sebagai pembayaran kereta, menurut CEO Elon Musk di Twitter, memetik isu pencemaran alam sekitar.

“Kami prihatin dengan peningkatan penggunaan bahan bakar fosil yang pesat dalam pengeluaran dan urus niaga Bitcoin, terutamanya arang batu, yang mempunyai pelepasan bahan bakar terburuk,” kata Musk di Twitter.

Beliau menambah mata wang kripto adalah ‘idea yang baik’ tetapi ia boleh mendatangkan kos yang besar untuk alam sekitar’.

Tesla, tambahnya, tidak akan menjual Bitcoin yang dimilikinya.

Harga bitcoin turun sekitar 5 peratus kepada $51,847 setelah komen Musk di Twitter. Saham Tesla ditutup semalam merosot 4.4 peratus.

Kenderaan Tesla di Littleton, Colo. Elon Musk berkata akan berhenti menerima Bitcoin sebagai pembayaran kereta. – AP

Tesla mengatakan pada bulan Februari lalu ia telah melabur sekitar AS$1.5 bilion dalam Bitcoin dan ia merancang untuk mula menerima mata wang digital sebagai pembayaran ‘tidak lama lagi’.

Nilai pasaran pemegangan Bitcoin Tesla pada 31 Mac berjumlah AS$2.48 bilion, menurut laporan sekuriti.

Bitcoin bergantung pada komputer, yang bergantung pada elektrik, untuk beroperasi.

Bilangan komputer dan tenaga yang diperlukan untuk mengaktifkannya semakin meningkat, nilai bitcoin yang semakin meningkat yang dikaitkan dengan jumlah tenaga yang digunakannya.

Pengeluar Bitcoin membuka kunci bitcoin dengan menyelesaikan teka-teki yang kompleks dan unik. Apabila nilai bitcoin meningkat, teka-teki menjadi semakin sukar, dan memerlukan lebih banyak kuasa komputer untuk menyelesaikannya. Anggaran mengenai berapa banyak tenaga yang digunakan Bitcoin berbeza-beza.

Kajian pada tahun 2019 oleh penyelidik di Universiti Teknikal Munich dan Institut Teknologi Massachusetts menyimpulkan pada akhir tahun 2018, keseluruhan rangkaian bitcoin bertanggungjawab pelepasan karbon dioksida sebanyak 22.9 juta tan setiap tahun bersamaan dengan sebuah bandar besar di Barat atau keseluruhan negara membangun seperti Sri Lanka. – AP