Tesla pindah ibu pejabat ke Texas

SAN FRANCISCO, 8 OKT – Ketua Tesla, Elon Musk memberitahu para pelabur bahawa pembuat kenderaan elektrik terkemuka itu akan memindahkan ibu pejabatnya dari Silicon Valley ke Texas, di mana ia sedang membina sebuah kilang.

“Saya teruja untuk mengumumkan kami akan memindahkan ibu pejabat kami ke Austin, Texas,” kata Musk dalam mesyuarat tahunan pemegang saham.

Musk mengatakan penjualan Tesla berkembang pesat dan syarikat tersebut meningkatkan penghantaran walaupun kekurangan cip komputer dan komponen lain.

Tesla sasar untuk meningkatkan pengeluaran di kilang Fremont, California, sekitar 50 peratus, kata Musk.

Namun kilang tersebut hampir mencecah hadnya, katanya.

Ketua Tesla, Elon Musk memberitahu para pelabur bahawa pembuat kenderaan elektrik terkemuka akan memindahkan ibu pejabatnya dari Silicon Valley ke Texas. – AFP

Dia menyatakan bahawa kos sara hidup di Silicon Valley adalah tinggi untuk pekerjanya, dengan harga rumah membuatkan mereka tidak dapat dihubungi, yang mana menyebabkan pekerja terpaksa berulang alik melalui perjalanan jauh.

“Ini merupakan langkah yang strategik bagi Tesla,” kata penganalisis Wedbush, Daniel Ives.

Cadangan Calvert merupakan salah satu daripada empat yang dimasukkan ke dalam agenda oleh para pelabur mendesak Tesla untuk melindungi hak dan kesejahteraan pekerja dengan lebih baik.

Seorang juri di California mengarahkan Tesla untuk membayar ganti rugi AS$137 juta kepada bekas pekerja berkulit hitam kerana tidak mengendahkan sifat perkauman yang dialami lelaki tersebut semasa berada di kilang pembuatan kenderaan syarikat tersebut di Silicon Valley.

Owen Diaz telah diambil untuk bekerja melalui agensi pengambilan kerja sebagai pengendali lif di kilang penghasilan kenderaan elektrik Fremont antara bulan Jun 2015 dan Julai 2016, di mana dia mengalami penderaan sifat perkauman dan persekitaran kerja yang tidak selamat, menurut mahkamah.

Workman menekankan bahawa Tesla telah membuat beberapa perubahan semenjak Diaz bekerja di syarikat itu, menambah pasukan kepelbagaian dan pasukan hubungan pekerja yang berdedikasi untuk menyiasat aduan pekerja. – AFP