Tetap optimis untuk pulih dari masalah kemarau

GABORONE – Tidak dapat dipertikaikan kemarau sinonim dengan Botswana, sebuah negara separa gersang yang sejak itu telah membuktikannya sebagai titik panas aktiviti gelombang haba di benua Afrika, yang kini diburukkan oleh perubahan iklim.

Penduduk negara itu sering bergurau dengan mengatakan matahari diciptakan di Botswana. Relau yang kononnya dikatakan terletak di ibu kota pelancongan Maun di barat laut Botswana. Pekan yang menempatkan ladang lembu Nonny Wright dan kilang pemprosesan produk susu.

“Semasa musim kemarau 2019, saya kehilangan 85 peratus lembu tenusu saya,” dedah Wright, pemilik perniagaan pertanian komersial, Lopey Inc.

Selain kilang pemprosesan tenusu yang dibekalkan ke sekolah, antara kilang lain termasuk produk seperti susu segar, susu masam, yogurt dan minyak sapi sambil menggalakkan pertumbuhan sektor tidak formal, Lopey Inc berbangga dengan memiliki dua ladang.

Salah satunya adalah Yabarati, sebuah ladang yang terletak 10 km dari Maun di sebuah perkampungan dipanggil Chanoga, dan Sereledi, sebuah ladang seluas lebih 100 hektar yang terletak di Polokabatho, hanya 7 km di luar Maun.

“COVID-19 bukan sahaja menjejaskan keadaan perniagaan malah merangkumi semuanya. Tetapi, walaupun kami memiliki 25 ekor lembu, kami kini melakukan apa yang kami mampu untuk memastikan untuk kembali ke landasan yang betul, dan merealisasikan visi semasa mula-mula menceburi perniagaan tenusu,” katanya.

Botswana telah berjuang melawan kesan sosioekonomi kemarau tahun demi tahun, yang paling teruk sepanjang dekad yang lalu, Wright berazam untuk belajar daripada pengalamannya dan melaksanakan langkah penyesuaian yang akan memastikan perniagaannya dapat diteruskan sekiranya kejadian sama berulang.

“Penyelesaian pertama saya kepada tragedi yang menyebabkan saya tertekan untuk jangka masa yang sangat lama, sehingga saya terpaksa mendapatkan kaunseling dan mengambil ubat, kerana saya terus mengalami pening dan rebah, adalah dengan memohon lanjutan tanah seluas dua hektar ladang di Chanoga jadi saya memindahkan lembu saya ke tempat yang mempunyai air di mana ia boleh diminum tidak seperti air di Sereledi di sini,” kongsi Wright.

Sejak itu Wright telah menggerudi lubang di Chanoga. Daripada itu, dia juga berhasrat untuk mengairi makanan yang bajak untuk haiwannya. Selain menanam jenis tanaman makanan ternakan yang cepat tumbuh dan boleh disesuaikan dengan iklim tempatan, Wright berkata dia merancang untuk membajak pada bulan Disember tahun ini, kerana dia menyedari bahawa walaupun dengan perubahan musim yang tidak menentu, hujan Februari telah membanjiri tanaman.

“Membeli makanan ternakan bukanlah idea yang baik kerana Maun terlalu jauh dari Afrika Selatan. Oleh itu, kami cenderung menerima makanan ternakan berkualiti rendah pada harga tertinggi,” katanya. Bagi menyelesaikan isu ini, petani Maun berusaha untuk bersama-sama mengembangkan hasil makanan ternakan seperti lucerne dalam komuniti mereka.

Pada masa ini, Wright melakukan semua yang dia mampu untuk merealisasikan visinya menjadi jenama tenusu terkemuka di negara ini. Setiap hari, dia memandu ke ladangnya dengan matlamat untuk mengembangkan ternakannya kepada 200 menjelang 2023. Dengan bantuan kewangan yang dia rancang untuk memohon daripada kerajaan, dia percaya ini boleh dilakukan.

Selain daripada mewujudkan pekerjaan dan memberi kesan positif kepada kehidupan orang lain, Nonny Wright didorong oleh keinginan untuk mengurangkan bil import Botswana yang melambung tinggi.

“Apabila selesai saya akan menyokong penternak tempatan lain untuk menternak lembu tenusu supaya pengeluaran produk tenusu dapat ditingkatkan di Botswana,” tambahnya. – Xinhua