Texas jalani perlaksanaan hukuman mati pertama 2017

WASHINGTON, 12 Jan – Pihak berkuasa penjara Texas menjalankan perlaksanaan hukuman mati pertama Amerika Syarikat 2017 kelmarin.

Christopher Wilkins, 48, telah dilaksanakan hukuman mati di penjara negeri Texas di Huntsville selepas Mahkamah Agung Amerika Syarikat menolak permohonan penangguhan.

Wilkins telah disabitkan dengan pembunuhan berkembar pada tahun 2005.

Semasa perbicaraan, dia juga mengaku membunuh seorang lelaki sehari sebelum itu dalam pertikaian ke atas telefon berbayar, dan memandu kereta yang dicuri dan melanggar dua orang di kaki lima kerana menyangka salah seorang daripadanya telah mencuri cermin matanya.

Semasa perbicaraan tahun 2008, Wilkins memberitahu juri bahawa hukuman mati itu akan menjadi ‘bukan masalah besar,’ menurut Telegram Fort Worth (Texas) Star.

Dalam beberapa tahun ini, Texas telah melaksanakan hukuman mati kepada kebanyakan banduan daripada mana-mana negeri yang lain.

Di seluruh negara, hukuman mati telah dijalankan sejak beberapa tahun lalu – jumlah tahun lepas sebanyak 20 hukuman mati adalah rendah dalam 30 tahun, menurut Pusat Maklumat Hukuman Mati, sebuah pertubuhan bukan meraih keuntungan yang berpangkalan di Washington.

Texas, seperti negara lain-lain dalam pelaksanaan hukuman mati, telah menghadapi kekurangan terhadap ubat-ubatan yang digunakan dalam suntikan maut, kerana syarikat farmaseutikal utama – terutamanya di Eropah – enggan memberikan kepada mereka.

Malah, minggu lepas Texas menyaman Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) untuk menakung penghantaran natrium thiopental negeri selatan yang besar yang bertujuan untuk digunakan dalam pelaksanaan hukuman mati. – AFP