Thai rai kejayaan misi menyelamat

CHIANG RAI, Thailand, 11 Julai – Thailand meraikan kejayaan misi anggota penyelamat membebaskan 12 kanak-kanak lelaki dan jurulatih bola sepak mereka dari sebuah gua hari ini, di mana negara itu memuji pasukan penyelamat dengan slogan ‘Hooyah’ yang tular di media sosial.

Misi tiga hari itu berakhir kelmarin dengan kumpulan terakhir empat kanak-kanak lelaki dan jurulatih berjaya dikeluarkan dari gua selepas 18 hari terperangkap di dalamnya.

Walaupun berhari-hari terperangkap dalam ruang suram, sempit dan separuh tenggelam, keadaan psikologi budak lelaki itu ‘amat baik,’ kata Ketua Inspektor Kementerian Kesihatan Awam, Thongchai Lertwilairatanapong kepada media hari ini, menambah mereka kini ‘bebas daripada tekanan.’

Penilaian optimis itu agak mengejutkan oleh kerana budak lelaki dan jurulatih bola sepak mereka terselamat selama lebih seminggu dalam keadaan gelap di ruang sempit, dengan hari-hari ditempuhi dalam kelaparan dan ketakutan serta kebimbangan mereka mungkin tidak akan ditemui.

Apabila mereka akhirnya diselamatkan, ia membabitkan proses yang amat berbahaya, dibantu satu demi satu, menggunakan peralatan bernafas dalam air dan terpaksa melalui beberapa bahagian terowong sempit yang dinaiki air.

Rakyat Thailand ketika meraikan kejayaan operasi menyelamatkan semua ahli ‘Wild Boars’ dan jurulatih mereka yang terperangkap di gua Tham Luang di daerah Mae Sai, Chiang Rai, Thailand. – AP

Walaupun penilaian kesihatan positif setakat ini, pakar berkata, kesemua mereka perlu dipantau rapat untuk tanda tekanan psikologi yang mungkin mengambil masa beberapa bulan untuk muncul.

“Perjalanan mereka belum berakhir. Tidak mustahil selepas melalui kesengsaraan, perasaan atau memori yang sama boleh muncul akibat trauma, ketika berada dalam gelap, dalam bilik apabila pintu ditutup, menjalani imbasan MRI dan kemungkinan ketika berenang.

“Beberapa minggu selepas kesengsaraan itu berlalu, adalah menjadi perkara biasa untuk sesiapa sahaja mengalami memori yang tidak diingini, perasaan dan ingatan terhadap kejadian lalu akan kembali,” kata pakar psikologi klinikal di Pusat Gangguan Kemurungan dan Trauma Oxford, Jennifer Wild.

Wild berkata, ketika gejala ditunjukkan itu biasanya hilang selepas sebulan, sebarang tanda lebih lama mungkin menunjukkan gangguan tekanan pasca traumatik (PTSD).

Budak lelaki itu dijangka menghabiskan masa seminggu di hospital di sini dan enam bulan pemantauan psikologi.

Doktor berkata, tempoh kuarantin selama seminggu perlu untuk memastikan mereka tidak dijangkiti sebarang penyakit dari dalam gua, namun ibu bapa dibenarkan melawat kumpulan pertama dengan menggunakan pakaian pelindung, semalam. – AFP