Monday, February 6, 2023
22.7 C
Brunei

-

Thailand bakal terima ledakan pelancong China

BANGKOK – Tidak ramai pengunjung asing yang melawat Ladang Jim Thompson, iaitu sebuah tempat pelancongan yang dibuka semula dan terletak tiga jam pemanduan dari Bangkok, meskipun cuaca sejuk dan lonceng perayaan berbunyi.

Dibuka hanya enam minggu dalam setahun, ladang ini menarik pengunjung disebabkan oleh ladang bunga yang menakjubkan dan pengalaman budaya tempatan. Bagaimanapun, ladang itu kekal sebagai permata tersembunyi bagi pelawat asing walaupun negara itu telah dibuka sepenuhnya kepada pengembara antarabangsa sejak Julai lalu.

“Pengunjung pada tahun ini lebih sedikit berbanding sebelum ini. Sangat gembira mendengar tentang pelancong China yang akan kembali tidak lama lagi! Bawa sahaja rakan awda ke sini untuk merasai pengalaman menjelajah ladang,” kata Nui, seorang penjual kopi di ladang yang begitu teruja sejak mendengar seseorang bercakap dalam bahasa Cina selepas hampir tiga tahun ketiadaan pelancong China.

Pelancong China menyumbang hampir satu pertiga daripada hampir 40 juta pelawat asing Thailand pada 2019. Sektor pelancongan negara itu memuji pengumuman kerajaan China bahawa ia akan membatalkan kuarantin untuk pelancong mulai 8 Januari.

Suasana perayaan yang dirangsang oleh berita kepulangan pelancong China telah melanda negara yang bergantung kepada pelancongan itu. Kebanyakan tempat pelancongan negara telah dilengkapi dengan papan tanda bahasa Cina.

Gambar menunjukkan pemandangan Ladang Jim Thompson, tiga jam pemanduan dari Bangkok, Thailand. – Xinhua
Kelihatan beberapa orang pelancong melawat Ladang Jim Thompson. – Xinhua
Gambar menunjukkan barisan tuk-tuk berhampiran Istana Besar di Bangkok. – Xinhua

Di taman bersejarah kira-kira 270 kilometer timur laut Bangkok, papan tanda ditulis dalam bahasa Inggeris dan Cina serta kod QR untuk maklumat audio dilihat di setiap sudut.

“Taman Bersejarah Phimai menampilkan beberapa kuil Khmer terpelihara dengan baik di Thailand. Walaupun ia merupakan destinasi yang kurang dilawati oleh pelancong China, kami percaya mesti ada kumpulan khusus yang mungkin gembira dengan budaya yang kaya dan mendambakan pertemuan yang kurang pelancong di sini.

“Apa yang perlu kita lakukan ialah bersiap sedia untuk kedatangan mereka,” kata Phon, seorang pemandu di taman itu kepada Xinhua.

Badan pelancongan Thailand menjangkakan kira-kira 300,000 pelancong dari China akan melawat Thailand pada suku pertama tahun ini selepas negara itu membuka semula sempadannya.

“Kumpulan pertama pelancong China mungkin akan tiba pada pertengahan Januari. Kami perlu memikirkan kekurangan buruh termasuk kakitangan hotel, pemandu pelancong berbahasa Cina. Selain itu, keputusan ujian PCR negatif masih diperlukan dalam tempoh 48 jam sebelum berlepas untuk pelancong China apabila mereka pulang ke China.

“Jadi kita perlu membantu mengatur tempat ujian dan memudahkan hospital untuk menangani perkara ini,” kata Yuthasak Supaporn, gabenor Pihak Berkuasa Pelancongan Thailand (TAT) kepada Xinhua dalam temu bual telefon.

“Sektor pelancongan sedang bersiap sedia dengan kepulangan pelancong China,” kata Yuthasak Supaporn.

Beliau berkata pengunjung pertama kebanyakannya adalah individu yang telah menempah penerbangan dan hotel dalam talian, dan membuat jadual perjalanan mereka sendiri menggunakan aplikasi pelancongan.

“Pantai dan makanan kekal sebagai aktiviti kegemaran mereka. Dalam bab baharu ini, kami ingin mempromosikan pakej pelancongan eksklusif di wilayah timur laut, sudut Thailand yang kurang dikunjungi dipenuhi keindahan alam semula jadi dan ketulenan Thailand,” kata Yuthasak, sambil menambah bahawa TAT akan mencadangkan kepada badan berkaitan supaya tidak memperkenalkan sekatan ke atas pelancong China.

Petikan gabenor TAT itu disahut oleh Mak, seorang pemandu tuk-tuk di Bangkok yang bergelut untuk mencari rezeki sejak penularan wabak COVID. Selepas meletakkan tuk-tuknya di jalan kosong di hadapan Istana Besar pada malam tahun baharu, pemandu itu menunggu kehadiran penumpang.

“Nampaknya ada sedikit harapan apabila Thailand dibuka kepada pelancong asing pada bulan Julai, namun pemulihan sepenuhnya masih jauh lagi. Ia menelan kos kira-kira 500 baht (kira-kira AS$14) sehari untuk saya menyewa kereta itu dan membayar minyak, tetapi kadangkala saya hanya mendapat satu atau dua orang pelanggan sehari,” kata Mak kepada Xinhua.

“Kami menantikan kepulangan pelancong China. Mereka membawa harapan untuk ledakan ekonomi. Kami rindu Bangkok yang dahulunya sibuk dengan kemasukan pelancong yang ceria,” kata Mak. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -