Thailand lulus penggunaan vaksin COVID-19

BANGKOK, 22 JAN – Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) Thailand meluluskan penggunaan kecemasan vaksin COVID-19 yang dibangunkan AstraZeneca Plc dan Universiti Oxford dengan bekalan pertama 50,000 dos dijangka diterima bulan depan.

Menurut akhbar Bangkok Post hari ini, Setiausaha Agung FDA, Paisarn Dunkum berkata, vaksin keluaran AstraZeneca dari Itali itu diluluskan semalam dan lesen import dan pendaftaran vaksin itu sah selama setahun.

AstraZeneca adalah penghasil vaksin COVID-19 pertama diluluskan di Thailand. Sebelum ini, FDA menerima permohonan untuk pendaftaran vaksin daripada AstraZeneca dan Sinovac Biotech Ltd dari China.

Sementara itu, Timbalan Perdana Menteri, Anutin Charnvirakul berkata, kumpulan pertama bekalan vaksin COVID-19 daripada AstraZeneca dijangka diterima pada minggu pertama bulan depan.

Anutin, yang juga Menteri Kesihatan Awam, berkata kumpulan pertama 50,000 dos vaksin AstraZeneca adalah sebahagian daripada 26 juta dos yang diperoleh oleh kerajaan dengan harga AS$5 setiap dos.

“Rundingan sedang berlangsung untuk mendapatkan lebih banyak bekalan kerana kerajaan berhasrat memberi vaksin kepada 50 peratus penduduk menjelang akhir tahun ini,” katanya.

Anutin berkata, beliau secara sukarela menjadi orang pertama di Thailand menerima vaksinasi COVID-19. – Bernama