Thailand sekat 16 wilayah lagi

BANGKOK, 1 OGOS – Thailand telah melanjutkan perintah berkurung malam dan sekatan virus lain ke atas 16 lagi wilayah bermula Selasa ketika jumlah korban akibat COVID-19 di kerajaan itu mencecah rekod baharu.

Negara Asia Tenggara itu bergelut untuk membendung penularan terbaharu yang dimarakkan oleh varian Delta, dengan jangkitan dan kematian meningkat manakala sistem penjagaan kesihatan meruncing.

Kekangan ketat itu termasuk perintah berkurung malam tujuh jam yang sudah pun menjejaskan kira-kira 10 penduduk di puluhan wilayah dan bandar Bangkok.

Namun jumlah kes tidak menunjukkan penurunan dengan kelmarin, Sabtu, membawa rekod baharu lebih 18,900 jangkitan dan 178 kematian didaftarkan dalam sehari tunggal.

“Wilayah yang dikategorikan zon merah gelap akan meningkat dari 13 kepada 29 wilayah,” kata jurucakap bagi timbalan pasukan petugas COVID-19 Thailand, Apisamai Srirangsan.

Sekatan bagi zon terbabit akan dikenakan bermula 2 hingga 19 Ogos – termasuk tidak ada makan dalam restoran atau jualan alkohol, yang hanya dibenarkan untuk penghantaran sehingga 8 malam.

Tempat awam seperti taman-taman, kolam renang dan muzium juga akan ditutup.

“Jika situasi tidak menunjukkan peningkatan, ia mungkin akan dilanjutkan sehingga 31 Ogos,” tambah Apisamai.

Setakat ini, Thailand telah melaporkan lebih 615,000 kes jangkitan keseluruhan dengan 4,990 kematian. – AFP

Kakitangan kesihatan berpakaian PPE dalam kereta api bersedia untuk membawa sekumpulan pesakit COVID-19 ke kampung halaman mereka di wilayah Pathum Thani, Thailand pada 27 Julai. – AP