The reds dapat lampu hijau rangkul gelaran EPL di Anfield

LONDON, 7 JUN – Peneraju Liga Perdana Inggeris (EPL) Liverpool semakin menghampiri gelaran pertama mereka selepas 30 tahun di Anfield, apabila mendapat pengesahan awal jadual perlawanan yang akan dimulakan semula pada Jumaat lalu.

Pasukan Jurgen Klopp, dengan kelebihan 25 mata di tangga teratas liga, hanya memerlukan dua kemenangan untuk memenangi gelaran sebelum COVID-19 memaksa penangguhan kejohanan bola sepak pada bulan Mac lalu.

Perlawanan pertama Liverpool menentang Everton pada 21 Jun ini di Goodison Park, tetapi tempat perlawanan itu belum dapat disahkan lagi oleh EPL.

Crystal Palace kemudian akan berkunjung ke Anfield tiga hari kemudian. Kemenangan dalam kedua-dua perlawanan tersebut akan menjamin kejuaraan liga pertama Liverpool sejak 1990.
Tetapi jika Manchester City tewas di tangan Arsenal pada 17 Jun ini, The Reds akan menjadi juara jika mereka berjaya mengalahkan Everton.

Kumpulan penasihat keselamatan Majlis Bandaraya Liverpool akan membuat perbincangan minggu depan untuk membuat keputusan sama ada permainan boleh berlangsung di Goodison atau harus dipindahkan ke tempat yang neutral.

Trofi EPL dipamerkan di padang sebelum perlawanan antara Manchester City dan Huddersfield Town yang lalu di stadium Etihad di Manchester, England. Liverpool semakin menghampiri gelaran pertama mereka dan diberi kebenaran untuk meraikan kejuaraan di Anfield. – AP

Semua baki 92 perlawanan di EPL musim ini akan dilangsungkan di pintu tertutup, tetapi ada kekhuatiran bahawa mengadakan permainan di Liverpool dapat mendorong penyokong untuk berkumpul di sekitar stadium.

Perjalanan Palace ke Anfield akan bermula pada waktu tempatan 2015 (1915 GMT). Satu-satunya perlawanan yang dapat dipindahkan ke tempat neutral dari tiga pusingan pertama perlawanan adalah antara perlawanan Liverpool dan City pada 2 Julai.

Datuk Bandar Liverpool, Joe Anderson, menyuarakan kerisauan bahawa akan ada ribuan orang akan berkumpul di luar Anfield apabila mereka memenangi gelaran liga itu.

Perkara itu telah dipertikaikan oleh kelab, yang mengatakan bahawa mereka telah terlibat dengan kumpulan penyokong untuk memastikan garis panduan penjarakan sosial dipatuhi.

Aston Villa akan menjadi tuan rumah bertemu Sheffield United dalam perlawanan pertama Project Restart, diikuti dengan perlawanan Arsenal dan City pada 17 Jun.

Kunjungan Manchester United ke Tottenham antara 9 hingga 22 Jun ini.

Ketua eksekutif EPL, Richard Masters berkata: “Kami tahu ia tidak akan sama tanpa penyokong setia kami di stadium tetapi, bersama dengan rakan siaran kami, kami dapat memastikan peminat dapat menonton atau mendengar setiap perlawanan secara langsung dari rumah.”

“Saya gembira kami dapat mengambil satu lagi langkah positif menuju musim ini kembali dalam waktu kurang dari dua minggu,” tambahnya. – AFP