The Reds terus buru trofi meski tanpa Van Dijk – Henderson

LONDON, 20 OKT – Kapten Liverpool, Jordan Henderson (gambar bawah) mengatakan ketiadaan Virgil van Dijk adalah tamparan besar tetapi dia mahu juara Liga Perdana Inggeris (EPL) itu menggunakan ketiadaannya sebagai pembangkit semangat untuk terus memburu trofi.

Pemain pertahanan The Reds, Van Dijk memerlukan pembedahan setelah mengalami kerosakan ligamen lutut semasa perlawanan derbi Sabtu lalu menentang Everton.

Pengurus Jurgen Klopp enggan menyatakan tempoh kepulangan pemain Belanda itu tetapi mengakui dia berdepan ketiadaannya dalam tempoh yang lama setelah dikasari oleh penjaga gol Everton, Jordan Pickford dalam perlawanan seri 2-2.

Henderson yakin Liverpool dapat mengatasi ketiadaan Van Dijk, walaupun dia telah menjadi pemain penting sejak dia menyertai kelab pada tahun 2018.

“Ini sukar. Ini adalah tamparan besar bagi kami,” kata Henderson kepada laman web kelab.

“Untuknya secara peribadi, jelas. Tetapi bagi kami sebagai satu pasukan, satu tamparan hebat. “Saya merasa bersimpati untuknya. Ini adalah saat yang sukar, tetapi ketika itulah anda perlu berada di sana untuk satu sama lain.”

Kapten itu mengatakan bahawa terserah kepada pasukan untuk memenangi sebanyak perlawanan yang mungkin untuknya.

“Itu adalah tugas kami sebagai pemain untuk memastikan bahawa ketika dia kembali dan cergas, kami masih berjuang untuk berjaya dan meraih piala,” kata Henderson.

“Anda harus menggunakan masa seperti ini untuk menjadi lebih kuat dan lebih bersama daripada yang kita ada sekarang.”

Liverpool menghadapi cabaran pertama tanpa Van Dijk dalam perlawanan kumpulan Liga Juara-Juara Rabu ini menentang kelab dari Belanda, Ajax. – AFP