The Royal Bees kekalkan rekod

Oleh Fadhil Yunus

MANILA, 1 DIS – Pasukan Bola Jaring Kebangsaan Brunei Darussalam merapatkan jurang menentang juara bertahan Malaysia selepas mereka tewas 64-40 pada peringkat separuh akhir di Sukan Asia Tenggara (SEA) ke-30 di Kompleks Sukan Santa Rosa, Laguna.

Berkenan mengetuai pasukan negara ialah Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Fadzilah Lubabul Bolkiah. Pasukan negara akan memungut pingat gangsa untuk edisi ketiga berturut-turut berikutan kejayaan di Singapura dan Kuala Lumpur.

Pasukan Brunei yang juga dikenali The Royal Bees, mempamerkan persembahan terbaik apabila mendahului Singapura pada suku pertama perlawanan kelayakan, memperlihatkan peningkatan di sepanjang perlawanan.

Persaingan yang positif, keputusan perlawanan memperlihatkan penambahbaikan buat pasukan Brunei, selepas mereka menjaringkan 40 gol menentang pasukan gergasi itu untuk kali pertama dalam Sukan SEA. Pengiraan margin kekalahan sangat tipis sejak persaingan mereka bermula pada 2015.

Keputusan menentang Malaysia – kali ketiga mereka bertemu di separuh akhir – tidak berpihak kepada Brunei dalam edisi terdahulu di Singapura dan Kuala Lumpur kedua-duanya dalam peringkat pusingan awal dan peringkat kalah mati.

YTM Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Fadzilah Lubabul Bolkiah selaku Ketua Pasukan Bola Jaring Negara Brunei Darussalam berkenan bergambar ramai bersama pengurus, jurulatih dan skuad bola jaring negara. – Gambar oleh Infofoto

Brunei sebelumnya kalah ketika menentang Malaysia, yang menyasarkan kemenangan kedua dengan jaringan 69-23, 70-28, 64-27, 79-23, dan 82-24.

Tahun ini, Brunei menikmati perlawanan yang menyaksikan mereka menentang Singapura pada suku pertama, membuka kemungkinan besar sedikit ruang kepada mereka untuk menentang pasukan Malaysia.

The Royal Bees hanya mengatasi jaguh Asia dengan empat mata pada suku pertama dengan jaringan 17-13. Lebih menggalakkan, jurang ketinggalan dalam suku ketiga tidak begitu jauh seperti perlawanan sebelumnya. Sebagai perbandingan, Brunei hanya berjaya mengumpul 14 mata pada suku pertama dalam kedua-dua edisi 2015 dan 2017 dengan yang terakhir hanya memungut empat mata. Sementara itu, keputusan separuh akhir yang lain, Thailand tewas 61-31 kepada Singapura.

Saingan sengit di antara kedua-dua negara, Malaysia dan Singapura akan bertanding dalam merebut pingat emas mengulangi sejarah tahun 2015 dan 2017.

Ini merupakan pertembungan pertama kali buat kedua-dua negara, setelah Malaysia menjadi tuan rumah bagi kejohanan ini pada 2001 dan 2017 dan 2015 ketika Singapura menjadi tuan rumah. Malaysia menewaskan Singapura, yang bermain dalam Piala Dunia di Liverpool, United Kingdom awal tahun ini, dalam edisi sebelum ini 65-41 di stadium Juara, Bukit Kiara.