The Times lancar stesen radio berita

LONDON, 29 JUN – Kumpulan akhbar Britain yang memiliki The Times dan Sunday Times hari ini melancarkan stesen radio berkaitan berita dan hal ehwal semasa, yang dihasratkan menjadi pesaing kepada BBC.

Times Radio disiarkan secara langsung pada radio digital dan online pada 0500 GMT dan akan menjadikan Perdana Menteri Boris Johnson sebagai tetamu besar pertamanya. Ucapan pagi radio pada biasanya telah didominasi oleh rancangan program 4’S ‘Today’ Radio BBC, yang sering mengutarakan agenda politik pada hari tersebut.

Stesen baharu itu berkata ia berhasrat untuk menarik para pendengar yang mungkin tidak berminat dengan apa yang digelarnya sebagai ‘demam perdebatan politik’ dalam rangkaian radio lain.

Daripada sebaliknya ‘temu bual pesaing yang tidak penting’ dan gangguan penyampai, ia mahu menumpu pada ‘kepakaran maklumat’, kata The Times dalam artikel untuk mengumumkan pelancaran itu.

Ia juga berhasrat untuk menyediakan ‘runut bunyi harian’ kepada orang yang masih bekerja dari rumah semasa krisis koronavirus, kata Tim Levell, bekas eksekutif BBC yang mengendalikan stesen baharu itu. Times Radio rakan kongsi antara The Times, Sunday Times mingguan dan pemilik bahagian radio News UK, Wireless, yang juga memiliki rangkaian Talksport dan Talkradio. – AFP