The Walt Disney catat keuntungan AS$4.3 bilion

FLORIDA, 13 OGOS – The Walt Disney Co. mengaut keuntungan pada suku tahun apabila taman tema yang dibuka semula meningkatkan pendapatan mereka.

Pendapatan di bahagian taman tema dan produk meningkat kepada AS$4.3 bilion daripada AS$1.1 bilion setahun yang lalu, kerana pembukaan semula taman sepanjang suku tahun ini. Disney World di Florida telah dibuka sejak musim panas lalu; Disneyland California hanya kembali pada akhir bulan April.

Kesan pandemik berlanjutan di taman tema, yang kebanyakannya beroperasi pada kapasiti yang lebih rendah, kata syarikat itu. Disney adalah antara syarikat terbesar di negara itu yang memerlukan vaksinasi pekerja. Ia juga mengumumkan pada bulan Julai bahawa pengunjung taman tema AS mesti memakai pelitup muka berada di taman tema.

Ditanya mengenai kebimbangan mengenai varian Delta yang menular mempengaruhi perniagaan taman tema, CEO Disney, Bob Chapek mengatakan melalui panggilan dengan penganalisis bahawa syarikat itu melihat ‘permintaan yang kuat’ di taman-taman tema itu berlanjutan, walaupun telah ada pembatalan kumpulan dan konvensyen.

Keupayaan Disney untuk menjaga taman tema dan resortnya terus dibuka “jelas sangat penting bagi mereka,” kata penganalisis Third Bridge, Joe McCormack.

Disney semalam melaporkan bahawa pendapatan bersihnya adalah AS$918 juta dalam tiga bulan hingga 3 Julai, berbanding kerugian AS$4.72 bilion pada suku ketiga fiskal tahun lalu. Pendapatan sesaham meningkat kepada 50 sen, atau 80 sen, sementara pendapatan naik 45 peratus menjadi AS$17.02 bilion. – AP