Thiem harap beraksi di Piala ATP

VIENNA, 16 DIS – Dominic Thiem berkata kelmarin bahawa dia merancang untuk kembali ke tenis kompetitif di Australia pada Januari selepas membatalkan penyertaannya pada kejohanan pameran di Abu Dhabi minggu ini.

“Piala ATP sudah pasti matlamatnya sekarang, saya harap saya akan dapat bermain di sana, saya sangat optimis,” kata juara Terbuka AS 2020 itu kepada wartawan.

Pemain berusia 28 tahun itu berkata pergelangan tangannya telah pulih sepenuhnya daripada kecederaan – yang menghalangnya daripada beraksi sejak Ogos – tetapi dia masih belum mengatasi halangan mental apabila dia memukul bola.

“Seluruh proses berjalan mengikut perancangan. Saya bebas kesakitan. Tetapi saya ketinggalan dalam latihan. Saya hanya pergi ke gelanggang apabila saya boleh melakukan 100 peratus pukulan depan dan saya kini berada pada usia 80 tahun,” katanya.

Pemain Austria itu berkata dia kini kembali berlatih beberapa jam sehari tetapi masih belum bermain menentang mana-mana rakan sepasukannya, menyebabkan dia membatalkan pertandingan di Kejohanan Tenis Dunia Mubadala minggu ini.

Thiem berkata dia akan berlepas dari Abu Dhabi ke Sydney pada akhir bulan ini.

Selepas kejohanan Piala ATP, Thiem merancang untuk bersaing dalam Grand Slam pertama 2022 di Terbuka Australia.

Pada saingan Piala ATP di Sydney, dia dijadualkan bermain dalam perlawanan pembukaan menentang juara bertahan dan pemain nombor dua dunia, Daniil Medvedev pada 2 Januari. – AFP

Dominic Thiem merancang untuk kembali ke tenis kompetitif di Australia pada Januari akan datang. – AFP