Saturday, June 10, 2023
22.6 C
Brunei

  -

  Thomas kekal sebagai pendahulu Giro

  ZOLDO ALTO, ITALI, 26 MEI – Geraint Thomas berkata dia mengharungi ‘hari yang baik’ pada hari lahirnya yang ke-37 kelmarin apabila dia mengekalkan jersi merah jambu sebagai pemimpin Giro d’Italia dan menahan serangan Primoz Roglic yang menggegarkan semua pencabar utama yang lain.

  Pada hari pertama daripada tiga hari yang mencabar di Dolomites, Filippo Zana mengetepikan pelumba veteran Perancis, Thibaut Pinot dalam saingan penamat yang memenatkan untuk memenangi peringkat ke-18 perlumbaan.

  Di lereng gunung, Roglic yang ditemani oleh rakan sepasukannya, Sepp Kuss, melancarkan serangan daripada kumpulan pelumba terkemuka.

  Pasangan Jumbo Visma dengan pantas mengalahkan semua pesaing utama mereka kecuali Geraint Thomas dari pasukan Ineos yang terus mengekori di belakang pelumba Slovenia Roglic dan meraikan hari lahirnya dengan mengekalkan jersi merah jambu sebagai pendahulu.

  Thomas, juara Tour de France 2018, sedang berusaha untuk menjadi juara Giro yang tertua setelah Fiorenzo Magni dari Itali berusia 34 tahun dan 180 hari ketika dia menang pada 1955.

  Aksi Geraint Thomas bersedia untuk memulakan peringkat ke-18 Giro D’Italia, Itali, 25 Mei. – AP

  Joao Almeida dari Pasukan Emirates UAE turun ke tempat ketiga keseluruhan, selepas menduduki tempat kesembilan berhampiran sempadan Austria.

  “Hari yang baik,” kata Thomas.

  “Untuk meluangkan masa di Almeida dan tidak ditewaskan oleh Primoz adalah hari yang baik, hari yang mantap pastinya. Saya berasa cukup baik, cukup terkawal,” katanya tentang pertempurannya dengan Roglic.

  “Dalam dua kilometer terakhir dia benar-benar memecut semula. Dia benar-benar hebat tetapi saya gembira dengan keadaan saya,” tambah Thomas.

  Dia kekal 29 saat di hadapan Roglic yang merampas semula tempat kedua yang dia tewas kepada Joao Almeida pada Selasa. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lelaki hilang pekerjaan, rehat lama dalam tandas

  CHINA, 9 JUN - Seorang lelaki China dipecat oleh majikannya kerana terlalu banyak menghabiskan masa di dalam tandas pada waktu bekerja antara 47 minit...
  - Advertisment -