Tiada Euro 2020 di Dublin, Bilbao?

PARIS, 7 APRIL – Kejohanan Euro 2020 di Dublin dan Bilbao diragukan setelah ketua bola sepak Ireland dan Sepanyol mengatakan semalam bahawa mereka tidak dapat memberikan jaminan mengenai kehadiran penonton, kerana UEFA melanjutkan hingga 28 April tarikh akhir untuk menjadi tuan rumah dan mengemukakan anggaran bilangan peminat.

Dublin adalah salah sebuah daripada 12 bandar yang pada awalnya menyerahkan rancangan mereka kepada badan bola sepak Eropah kelmarin, untuk membenarkan peminat pada kejohanan yang ditangguhkan, yang berlangsung dari 11 Jun hingga 11 Julai.

Stadium Aviva di ibu negara Ireland dijadualkan menjadi tuan rumah tiga perlawanan kumpulan dan perlawanan 16 akhir tetapi terdapat keraguan yang semakin meningkat mengenai isu kehadiran peminat.

Presiden UEFA, Aleksander Ceferin telah memberi amaran bahawa ne-gara-negara yang gagal memberikan jaminan pada jumlah penyokong dapat disingkirkan sebagai tuan rumah.

“Persatuan Bola Sepak Ireland, atas nasihat dan bimbingan dari kerajaan, hari ini telah memberitahu UEFA bahawa kerana pandemik COVID-19, ia tidak dapat memberikan jaminan jumlah penonton minimum pada pertandingan UEFA Euro 2020 hari ini, yang akan diadakan di Dublin pada bulan Jun,” kata FAI dalam satu kenyataan.

Ireland telah berada dalam sekatan koronavirus ketiga sejak akhir Disember tetapi akan mengambil langkah tentatif pertama untuk menghentikan pengurangan pada Isnin ini.

Persekutuan Bola Sepak Sepanyol (RFEF) mengatakan adalah ‘mustahil’ untuk membawa peminat ke perlawanan di Stadium San Mames Bilbao berdasarkan sekatan COVID-19 yang dikenakan ke atas wilayah Basque. – AFP

Gambar fail menunjukkan peminat ketika menonton perlawanan kelayakan kumpulan G Piala Dunia 2022 antara Belanda dan Latvia di Johan Cruyff ArenA di Amsterdam, Belanda, pada 27 Mac lalu. – AP