Tiada kes baharu, 108 masih jalani kuarantin

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 12 MEI – Jumlah keseluruhan kes COVID-19 di negara ini kekal seramai 141 setelah tiada kes baharu jangkitan koronavirus dicatatkan hari ini.

Sementara itu, tidak ada kes yang telah disahkan sembuh daripada COVID-19 pada hari ini, menjadikan jumlah keseluruhan yang telah sembuh kekal seramai 134 orang.

Perkara itu telah dimaklumkan oleh Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar semasa Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam yang diadakan di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham menjelaskan bahawa jumlah kes aktif yang masih dirawat di Pusat Pengasingan Kebangsaan ketika ini adalah enam kes.

“Daripada jumlah tersebut, dua daripadanya masih dalam keadaan kritikal. Walau bagaimanapun, hanya seorang sahaja yang masih memerlukan bantuan mesin tambahan heart/lung machine (ECMO) dan mesin pernafasan, manakala seorang lagi kini hanya memerlukan bantuan mesin pernafasan sahaja. Selebihnya adalah dalam keadaan yang baik,” kata Yang Berhormat Dato.

Menurutnya lagi, pada ketika ini, seramai 108 orang sedang menjalani kuarantin menurut Akta Penyakit Berjangkit Penggal 204 manakala jumlah keseluruhan mereka yang telah menamatkan tempoh kuarantin ialah seramai 2,575 orang.

“Dalam tempoh 24 jam yang lalu, sebanyak 36 sampel telah diuji bagi virus SARS-CoV-2 yang membawa jumlah keseluruhan ujian makmal dijalankan sejak Januari 2020 kepada 16,073 ujian,” tambah Yang Berhormat Dato.

Untuk maklumat lanjut dan perkembangan terkini, orang ramai boleh melayari laman web Kementerian Kesihatan iaitu www.moh.gov.bn atau menghubungi Talian Nasihat Kesihatan 148 atau melalui aplikasi healthinfo.gov.bn.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham semasa Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam. Turut hadir ialah Setiausaha Tetap di Kementerian Kesihatan, Haji Abdul Manaf bin Othman.