Tiada penonton untuk kejohanan Golf Terbuka AS

NEW YORK, 30 JULAI – Kejohanan Terbuka AS ke-120 akan diadakan tanpa penonton di Winged Foot pada 17 hingga 20 September kerana wabak COVID-19, umum Persatuan Golf AS (USGA) semalam.

USGA mengadakan perbincangan dengan pegawai negeri sebelum mengetepikan peminat disebabkan isu kesihatan dan keselamatan.

Kejohanan utama di pinggir bandar New York adalah yang pertama yang membenarkan peminat hadir sejak Jelajah PGA AS kembali bermain pada bulan Jun setelah ditutup selama tiga bulan kerana wabak virus.

“Setelah berbulan-bulan berbincang dan merancang senario dengan pegawai kesihatan tempatan dan negeri, kami bersama-sama memutuskan bahawa menganjurkan Terbuka AS tanpa penonton akan memberikan peluang terbaik untuk mengadakan kejohanan dengan selamat bagi semua yang terlibat,” kata ketua pegawai eksekutif USGA, Mike Davis.

“Kami akan merindui kegembiraan para peminat dan apa yang dibawa oleh kehadiran mereka kepada kejohanan.

Aksi Rory McIlroy dari Ireland semasa melakukan pukulan di lubang ke-10 dalam pusingan latihan untuk Kejuaraan Golf Jemputan Dunia-FedEX St. Jude di TPC Southwind kelmarin di Memphis, Tennessee. – AFP

“Kami tidak sabar-sabar untuk mengalu-alukan mereka sekali lagi ke Terbuka AS yang akan datang.”

Jelajah PGA telah merancang untuk mempunyai peminat di kejohanan Memorial dua minggu yang lalu tetapi jumlah kes yang meningkat di Ohio mendorong pegawai negeri untuk membatalkan idea itu.

Penonton juga tidak dibenarkan hadir dalam Kejuaraan PGA minggu depan di TPC Harding Park di San Francisco, kejohanan utama pertama dalam setahun di mana jadual tetap sebelumnya terjejas teruk oleh virus.

Terbuka AS ditunda dari bulan Jun hingga September dan diadakan tanpa pusingan kelayakan, padang golf yang dipilih berdasarkan peringkat dan kaedah lain.

PGA dipindahkan dari Mei hingga Ogos sementara kejohanan Masters ditunda dari April kepada November dan Terbuka British dibatalkan.

Penganjur telah berusaha untuk membabitkan penonton pada Terbuka AS.

“Walaupun kami kecewa, kami tahu ia adalah keputusan yang tepat untuk semua dan pemain,” kata Davis. – AFP